Wladimir Klitschko heeft donderdag op zijn website aangekondigd dat hij een punt achter zijn bokscarrière heeft gezet. 

“Ik heb alles bereikt wat ik wilde bereiken”

De 41-jarige Oekraïner, die in 1996 zijn profdebuut maakte, mag zich tot de meest succesvolle en dominante boksers aller tijden rekenen. Hij was bijna 10 jaar onafgebroken wereldkampioen bij de zwaargewichten totdat hij in 2015 verloor van Tyson Fury. Klitschko zou daarna, zo’n anderhalf jaar later, voor het laatst in de boksring stappen.

In een tot de nok toe gevulde Wembley Stadium ging hij in april de strijd aan met de ongeslagen Brit Anthony Joshua. In zijn misschien wel meest spectaculaire gevecht ooit verloor hij in de elfde ronde op technisch knock-out. Klitschko gaf daarna aan dat hij tijd nodig had om over zijn toekomst als professioneel bokser na te denken.

“Ik had nooit durven dromen dat ik zo’n lange, succesvolle bokscarrière zou hebben. Ik heb alles bereikt wat ik wilde bereiken en nu wil ik aan mijn tweede carrière beginnen. 27 jaar geleden begon ik met deze reis. Dat was de beste beslissing die ik ooit gemaakt heb,” aldus Klitschko.

Klitschko bokste in zijn carrière 69 partijen. Van zijn 64 overwinningen won hij er maar liefst 53 door middel van knock-out.