Telegraaf: AMSTERDAM –  De Judo Bond Nederland (JBN) besluit uiterlijk volgende maand of de Grand Prix van Rotterdam eind november doorgang kan vinden. De organisatie van het toernooi, dat onderdeel uitmaakt van het olympisch kwalificatietraject, kampt met een tekort van 200.000 euro.
 
Marius Vizer, de voorzitter van de Internationale Judo Federatie (IJF), is momenteel in Nederland om de financiële problemen te bespreken. De JBN hoopt dat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) alsnog met een subsidie over de brug komt. Minister Edith Schippers heeft daarover gisteren overleg gevoerd met de betrokken partijen. VWS heeft tot op heden de geldkraan dichtgedraaid, omdat tijdens de Grand Prix geen rechtstreekse kwalificatie voor de Olympische Spelen kan worden afgedwongen. Omdat de judoka’s wel belangrijke punten kunnen pakken in het kwalificatietraject voor ‘Londen 2012’, hoopt de judobond alsnog op een flinke financiële bijdrage van de overheid.

,,Als we de Grand Prix kwijtraken, kunnen we in de toekomst ook geen EK of WK judo meer organiseren. We behoren tot de beste vijf judolanden in de wereld. Daarom zijn we aan onze stand verplicht een internationaal toernooi te houden in Nederland, zowel voor het publiek als voor onze judoka’s”, luidt JBN-voorzitter Jos Hell de noodklok.

Vorig jaar leed de GP van Rotterdam een verlies van 160.000 euro. De JBN kan het zich niet veroorloven dat dit opnieuw gebeurt. Hell: ,,De beslissing over het al dan niet doorgaan van de Grand Prix stellen we met toestemming van de IJF uit tot uiterlijk half juni. Na 1 juli moeten we definitieve (betalings)verplichtingen aangaan. Na de gesprekken met minister Schippers en Vizer ben ik minder pessimistisch gestemd. Er bestaat een serieuze kans dat de Grand Prix op de agenda blijft staan