R1N in gesprek met Amir Sadollah:

8 juli 2011 te Helmond,

R1N ontmoet de winnaar van ‘’The Ultimate Fighter 7’’ Amir Sadollah. Op zijn 28e won hij de populaire Amerikaanse tv serie The Ultimate Fighter 7 die ook in Nederland werd uitgezonden. Wij ontmoeten Amir, Rudy en één van zijn trainers Marco van den Broek bij Calmaro Gym te Helmond. Amir heeft Marco leren kennen toen verschillende vechters van Calmaro Gym wedstrijden draaiden in New York.

Amir bereidt zichzelf momenteel twee weken in Nederland voor op zijn wedstrijd op 14 augustus tegen Duane Ludwig.

R1N besluit om even een hapje te gaan eten met de heren.

Eenmaal aangekomen in het eetcafé vertelt Amir dat hij zo vaak mogelijk naar Nederland probeert te komen om te trainen. Amir zegt: “Het kickboksniveau is hier stukken hoger dan in de States. Iedereen traint erg hard, of ze nou amateur of A klasse zijn. Iedereen doet erg zijn best. Voor mijn ontwikkeling is het erg fijn om in zo’n omgeving te kunnen trainen.”

“I love the muesli stuff, I am always taking a couple of bags with me to Vegas.’’

Amir probeert op zijn beste Nederlands een zijn bestelling door te geven, namelijk “A Bourgondische uitsmijter met geen kaas.’’ Daarna laat Amir weten dat de hoeveelheid drank en eten in Nederland erg weinig is in verhouding met de States. Amir vindt wel dat het eten en de koffie hier veel smaakvoller zijn. Hij neemt ook altijd na zijn verblijf in Nederland een paar zakken muesli mee naar huis.

“It’s a full house at my place, but I love the company!”

Amir heeft pas een huis gekocht in Las Vegas. Amir:  ‘’It is a whole new world of responsibilities over there. Maar over mijn gezelschap hoef ik niet te klagen. Ik leef er samen met een paar roommates, waaronder 2 honden en als Marco in Vegas is logeert hij bij mij. Mijn vriendin valt zo nu en dan binnen. Ik ben gek op gezelschap, alleen verveel ik me nogal snel. Mijn nieuwe hobby op het moment is tuinieren.” Vol enthousiasme vertelt hij hoe moeilijk het is om een tuin bij te houden in Vegas. “Ik probeer zoveel mogelijk te leren over planten die groeien in zo’n klimaat als Vegas. Het is veel werk om gras te onderhouden in een woestijn, probeer het maar eens groen te houden, dit lukt zeker niet als je niet iedere dag water geeft. Iedere keer als ik aan de oostkust van Amerika of in Nederland ben kijk ik mijn ogen uit door al het groen. “ Andere hobby’s van Amir zijn auto’s (met name de BMW M3) en golfen.

“I like living in Vegas, but I only wish it was closer to my family.”

Amir is geboren in Brooklyn, New York. Hij is opgevoed in Virginia, Richmond door zijn Iranese vader en Iers-Amerikaanse moeder. Zijn vader is moslim en zijn moeder is katholiek. Amir vertelt dat het dus ook prima samen kan gaan. Amir zelf is katholiek. Amir heeft 1 broer, 2 stiefbroers en 1 stiefzuster. Zijn ouders leven in Virginia wat met het vliegtuig toch zo’n 5 uur reizen is. Zijn broer uit Los Angeles ziet hij regelmatig. Los Angeles is vanuit Vegas ongeveer anderhalf uur rijden. Amir: “Ik probeer om mijn ouders zo’n 4 keer per jaar te zien. Na mijn wedstrijden  ga ik  sowieso altijd even bij mijn ouders langs. Mijn vader en broer komen altijd kijken bij mijn wedstrijden, mijn moeder kijkt het live via de televisie. Het leven in Vegas vind ik geweldig, het enige nadeel naast de hoge temperaturen in de zomermaanden is de afstand tussen mij en mijn familie. “

“I love my job more and more every day.”

Alles ging erg voorspoedig na het winnen van The Ultimate Fighter. Amir zegt: “Ik kreeg een wereld van mogelijkheden aangeboden. Maar hier houd ik van, ik houd van de uitdaging om alles aan te pakken wat op mijn pad komt. Ik besef iedere dag steeds meer hoeveel geluk ik heb met de UFC. Het was namelijk altijd al mijn droom geweest om de Top van de UFC te bereiken. Alles is tot in de puntjes geregeld bij de UFC, iedereen wordt er als gelijke behandeld.”

‘’I was the guy who hands over the tools, I really loved that!’’

Voordat Amir bij de UFC kwam, werkte hij in het ziekenhuis als Surgical Technician. Amir: “Ik houd ervan om met intelligente hard werkende mensen te werken. Zij verzinnen ten minste geen smoesjes, dit gaat nou eenmaal niet in dit vak omdat het vaak een zaak van leven en dood is. Iedereen is erg gedreven en pakt alles met beide handen aan in dit vak. Dit telt ook bij mijn carrière in de UFC, geen smoesjes maar gewoon hard werken om je doel te bereiken.”

Lachend sluit hij dit onderwerp af met de opmerking dat het nu van pas is gekomen dat hij weet hoe het menselijk lichaam in elkaar steekt.

“Everyone got his own story in the UFC.”

Volgens Amir is MMA een vechtsport voor iedereen. Amir zegt: “Als je kijkt naar de verschillende achtergronden van de vechters, zie je dat alles mogelijk is. De vechters komen uit alle lagen van de bevolking en ieder heeft zijn eigen verhaal dit word dan ook breed uitgemeten op tv. Ik denk ook dat dit een succesformule is voor de UFC/The Ultimate Fighter. Het publiek en de kijkers op de televisie krijgen zo een goed beeld van de vechters. Op deze manier leef je mee en ga je van de vechters houden omdat je jezelf kan herkennen in deze personen.”

“Working hard for something to get, is a good feeling.”

“De sport heeft van mij een beter mens gemaakt. Dit komt door het harde werken en de discipline die hierbij komt kijken. Het is leuker om zelf iets te bereiken dan dat het in je schoot wordt geworpen.”

“Every time when I am in the Netherlands, I am telling myself to visit Paris”

“Ik heb altijd al eens een bezoek willen brengen aan Parijs. Het Louvre staat al een geruime tijd op mijn verlanglijstje. In een weekendje tijd hoop ik een goede indruk van Parijs te krijgen. Ik sta er van te kijken hoe dicht alles in Europa bij elkaar ligt, vijf uurtjes rijden en dan ben je al in Parijs. Als je in de States vijf uur rijdt ben je nog steeds in dezelfde staat.”

Spontaan tijdens het gesprek besluiten Marco en zijn vriendin Jamie, Amir en Rudy om dezelfde avond nog naar Parijs te gaan.

De volgende dag krijgen wij een sms vanuit het Louvre hoe geweldig Amir de Mona Lisa vindt.

R1N wishes Amir all the best on the 14th of August and in his further career!

Gesprek:              Hans Loeffen
Tekst & Foto’s:   Youri Loeffen

Record Amir Sadollah

WIN     VS Demarques Johnson by Submission  2011
WIN     VS Peter Sobotta by Decision 2010
LOSS  VS Dong Hyun Kim by Decision 2010
WIN     VS Brad Blackburn by Decision 2010
WIN     VS Phil Baroni by Decision 2009
LOSS  VS Johny Hendricks by TKO 2009
WIN     VS C.B.Dollaway by Submission  2008