R1N in gesprek met Marco van den Broek:

8 juli 2011 te Helmond,

R1N ontmoet Marco van den Broek in zijn sportschool Calmaro Gym te Helmond. Marco runt Calmaro Gym al jaren met Petra Janssen van Doorn. Sinds Marco één van de trainers is van The Ultimate Fighter 7 winnaar Amir Sadollah is hij nog weinig in Nederland te vinden. Hoe bevalt Amerika en wat zijn de plannen voor de toekomst?

“Zolang we blijven winnen gaat alles goed en is het zoals ik gepland had.”

“Het bevalt me nog steeds erg goed in Amerika. Alles loopt eigenlijk zoals ik gepland had. Het niveau van de jongens daar is erg hoog. Ik ben blij dat ik met een aantal mensen werk die bereid zijn om hard te werken en zeker ook te leren. Dit vind ik eigenlijk nog wel het belangrijkste. Mijn record in Amerika is twaalf gewonnen en twee verloren partijen. Daarbij heb ik als trainer/coach de ‘The Ultimate Fighter’ finale van seizoen 7 met Amir Sadollah en seizoen 10 met Roy Nelson gewonnen en ik kan dus zeggen dat ik aardig op koers lig.”

“Ik heb in Amerika maar één doel en dat is de UFC belt winnen!”

“Ik wil met de beste vechters op de belangrijkste gala’s staan en zorgen dat die titels behaald worden. Wat ik niet kan begrijpen is dat er coaches zijn die na een verloren partij nog kunnen feesten. Dat vind ik zo vreemd, als mijn jongen verliest ben ik er twee dagen ziek van. Als Petra of ik een vechter begeleiden doet hij wat wij hem geleerd hebben en wat besproken is. Wanneer dat niet lukt, is dat voor 50% onze fout. Dan verliezen wij samen de partij. Zolang ik dat gevoel blijf houden blijf ik presteren. Als ik dat vuur niet meer heb dan kan ik er net zo goed mee stoppen. Dan word de financiële kant belangrijker dan de sportieve kant, en voor mij is het nog steeds sportief.”

“Ik kreeg het steeds drukker in Amerika, dit vonden ze in Nederland een stuk minder leuk.”

“In 2008 ben ik telefonisch benaderd door Amir Sadollah met de vraag of ik hem wilde begeleiden tijdens de finale van The Ultimate Fighter 7. Amir kende ik al van mijn eerdere bezoeken aan Amerika. Ik ging er heen met de instelling dat het leuk was om het een keer allemaal mee te maken. Eenmaal tijdens de finale zag ik hoe groots en goed georganiseerd alles werd aangepakt. In die tijd in Amerika ben ik ook meer van MMA gaan houden. Van het één kwam het ander, ik werd gezien tijdens het trainen van Amir door diverse vechters waaronder Heath Herring, Roy Nelson, Mike Pyle, Jeff Curran, Felice Herrig. Vervolgens werd mij gevraag of ik hen ook wilde trainen. Ik kreeg het steeds drukker waardoor ik nog weinig tijd voor Nederland had.”

“Ik snap goed als hun trainer/coach wegvalt dat ze zich in de steek gelaten voelen.”

“Ik ben van mening dat Petra iedereen goed heeft opgevangen sinds mijn werkzaamheden in Amerika. Er zijn een aantal vechters weggegaan sinds die tijd, maar er zijn ook veel vechters die nog steeds bij Calmaro Gym trainen. Dus er is geen sprake van een leegloop. Ik heb de beslissing genomen om naar Amerika te gaan, dus het is hun goed recht om te besluiten ook ergens anders heen te gaan. Even goede vrienden.

In Amerika heb ik veel ervaring opgedaan dus ik denk dat het voor Calmaro Gym waar ik nog steeds aan verbonden ben helemaal niet slecht is dat ik daar een tijd ben geweest. Ondanks mijn afwezigheid presteert iedereen nog steeds goed. Gelukkig hebben zij ook vertrouwen gehad in Petra.”

“Ik ga meer in Nederland verblijven”

“Na een lange procedure om een werkvergunning in Amerika te krijgen, begon ik me te realiseren dat ik Calmaro Gym niet kan missen. Een tijd geleden wilde ik permanent in Amerika gaan wonen, maar het is ook moeilijk om iets wat je tien jaar geleden hebt opgebouwd achter te laten. En zeker niet onbelangrijk hoe moet het verder met mijn vriendin. Zij heeft een goed lopende zaak in Nederland. Ik vind het onredelijk om haar te vragen om hier alles op te geven. Wij hebben hier veel over gesproken en besloten dat ik het beste uit twee werelden samen kan voegen. Ik begeleid een aantal mensen in Amerika en dat blijf ik ook doen, maar we gaan het anders aanpakken. Ik ga veel op en neer reizen om mijn kennis uit te breiden en contacten in Amerika en Nederland te onderhouden. Mijn plannen zijn dus iets gewijzigd. Er komt een nieuwe sportschool in het centrum van Helmond met een nieuwe aanpak en veel faciliteiten. De kennis op het gebied van Kickboksen en MMA die ik opgedaan heb in Amerika ga ik nu in de jongens in Nederland stoppen.”

Gesprek: Hans Loeffen
Tekst & Foto’s: Youri Loeffen