R1N in gesprek met Charl Hasselaar:
 
17 september 2011 te Wageningen,
 
R1N ontmoet Charl Hasselaar, voor vele bekend als de trainer van de niet wegdenkbare sportschool Bully’s Gym uit Arnhem en Wageningen.
Midden jaren 80 ooit begonnen met een karate school in Tiel, nu al sinds eind jaren 80 succesvol trainer van Bully’s Gym.

 
 
“Wij zijn op de naam Bully’s Gym gekomen door de hond van Rob Floris.”
 
“Midden jaren 80 ben ik begonnen met een karate school in Tiel. Toen de bekende kickbokser en karateka Rob Floris erbij kwam zijn wij samen begonnen met het geven van kickbokslessen. Op de naam Bully’s Gym zijn we gekomen door zijn hond Bully een bulterriër. Daarna heb ik een sportschool opgestart in Veenendaal, mijn eerste A-klasse vechter daar was Radomir Lalic.” Op dit moment traint hij nog steeds bij Charl.

 
 
“Peter Aerts belde mij vanuit Osaka om te vragen of ik direct wilde komen.”
 
Na mijn tijd in Veenendaal heb ik een sportschool opgestart in Rhenen op de Servetstraat. Onder andere Jan Lomulder en Jan Wessels trainden bij mij. Rond 1996 kwam Peter Aerts ook nog geregeld bij mij trainen.  Peter Aerts trainde op dat moment ook bij Chakuriki. Terwijl ik op mijn werk was, kreeg ik een telefoontje van Peter Aerts die op dat moment in Osaka zat voor de K-1. Hij vroeg aan mij of ik direct kon komen, omdat hij voor Bully’s Gym uit wilde komen. Dit was zo rond 1997. Zo ben ik destijds begonnen met Peter Aerts. In die tijd kwamen er veel grote namen waaronder Stefan Leko, Kamal El Amrani, Samir Bennasous, Van Roosmalen , Antonio Rodrigo Nogueira, Peter Varga, Martijn de Jong, Faldir Chabari en noem maar op. Ook vielen Karim Mrabet en  Europees en Wereldkampioen Rob Hanneman onder mijn hoede. Door privé omstandigheden ben ik uiteindelijk weggegaan uit Rhenen. Op dit moment heb ik nog een tiental A-klassers waaronder Joost Bauhaus, Robert Siebeheller, Tarek Slimani, Chris van Venrooij,Joost Bauhaus, Halim Issaoui, Zakaria Sebbar, Rick van Soest , ”

  
 
“Het niveau en de mentaliteit zijn erg veranderd ten opzichte van vroeger.”
 
“Nu heb ik een zaaltje in Wageningen en een grote sportschool in Arnhem met nog een paar mensen. Dion Staring is daar de bedrijfsleider en geeft daar les in MMA. Dion Staring is in april dit jaar W.F.C.A. wereldkampioen MMA +95.00 geworden tegen R. Kriz. Hij traint zelf bij Golden Glory onder begeleiding van niemand minder dan Martijn de Jong. Zijn MMA vechters doen het ook allemaal goed en de groep groeit steeds meer. Het loopt als een trein momenteel. Kenneth Mcnach is er kort geleden ook bij gekomen als assistent bedrijfsleider. Hij ondersteunt Dion Staring.  Dames kickbokslessen worden gegevens door Audry Wesseling (de vrouw van Tom Wesseling). Verder geven een stuk of 12 mensen die bij mij trainen les of hebben zelf ook een sportschool, waaronder Chris van Venrooij en Tarek Slimani.”


 
“Als je het niveau vergelijkt met vroeger is het nu een stuk hoger. Vroeger vocht je 2 keer per jaar in de Jaap Edenhal. Hier leefde je dan eigenlijk het hele jaar naartoe. Je had dan 10 of 15 wedstrijden gedraaid en dan was je al A-klasse. Maar voortaan blijf je hangen in de B-klasse na 20 partijen. Kijk naar de jeugdvechters, er lopen er al een paar bij die al 70 of meer partijen hebben gedraaid. Dit kwam vroeger nooit voor.”                                                                         
 
“Qua mentaliteit denken ze voortaan veel te gemakkelijk over alles. Vroeger moest je er echt iets voor doen, maar voortaan gaat het allemaal vanzelf. Het is een slappe hap. En er lopen ook een hoop piepers tussen. De jongens die veel talent hebben kan je vaak al afschrijven, het zijn vaak geen knokkers omdat het allemaal vanzelf gaat. Maar de jongens die willen, die doorzettingsvermogen en karakter hebben die komen er wel. Er zijn zoveel jongens die zo goed zijn als je ze ziet, maar ze zijn vaak nog te lui om hun nest uit te komen. Ze kunnen vaak veel verder komen dan ze zelf denken maar hebben er te weinig zin in. Het gaat gewoon allemaal veel te gemakkelijk.”

 

R1N: Hoe komt het dan dat alles veel te gemakkelijk gaat?
 
“Het heeft gewoon allemaal met opvoeding te maken.”
 
“Je kunt steeds beter merken dat het kickboksen in een diep dal zit.”
 
“Er worden veel vergunningen ingetrokken op het moment. Hierdoor krijg je erg veel afzeggingen. Mensen die van buitenaf komen krijgen een negatief beeld geschetst van kickboksen door alles wat je leest in de krant. In de publiciteit worden wij allemaal uitgemaakt voor criminelen. Als er dan mensen met kinderen binnenkomen op de sportschool kan je aan ze zien dat ze het eng vinden, maar binnen een week zien ze toch dat het eigenlijk allemaal mee valt. Kijk naar de jongens die hier trainen, ze werken of ze gaan naar school. ‘’


 
“Het gaat alleen nog maar om de poen tegenwoordig.”
 
“Als een promotor mij belt voor een vechter, vraagt hij eerst de prijs en vervolgens of hij ook VIP-tafels kan verkopen. Als ik een jongen heb die minder goed is maar wel tafels kan verkopen, hebben ze die het liefst. Het draait alleen nog maar om de poen tegenwoordig.”
 
R1N: De gages van de A-klassers wordt aanzienlijk lager tegenwoordig, denk jij dat dit iets goeds is voor de toekomst?
 
“Ze hebben het op deze manier zelf kapot gemaakt. Als promotor zijnde kan je dan geen evenement meer neerzetten, dat weet ik uit ervaring.
 
“Wij waren de eersten die de K-1 binnen haalde in Nederland, zelfsKazuyoshi Ishii  kwam toen over uit Japan.”
 
“Ik heb al tien keer met andere mensen een groot evenement georganiseerd waaronder in de Rijnhal in Arnhem namelijk The Battle of Arnhem. Destijds één van de grootste gala’s die er waren. Wij waren de eersten die de K-1 binnen haalde in Nederland, zelfs Kazuyoshi Ishii  kwam toen over uit Japan. Op dit gala werd Albert Kraus ontdekt. Kort daarna zijn ze met de K-1 Max begonnen. Die ik overigens samen met Albert won in 2002.”
 
R1N: Denk je er zelf nog aan om ooit weer een evenement te gaan organiseren?
 
“Nee, daar heb ik geen zin meer in, dit kost zoveel energie. Na evenementen te hebben georganiseerd in Veenendaal (eind jaren 80), Zwolle (jaren 90) met Wim Mossel en in Arnhem (eind jaren 90 begin 2000) vind ik het mooi geweest.”
 
“Alle kickboksers uit het oosten komen bij Fred Royers vandaan.”
 
“Ik geef nu ongeveer 25 jaar les. Eind jaren 80 ben ik begonnen met een karateschool om vervolgens verder te gaan met kickboksen. Alle kickboksers uit het oosten komen bij Fred Royers vandaan. Fred is eigenlijk de mentor van alle kickboksers uit het oosten van het land. Wij zaten destijds in hetzelfde karateteam, hij zei tegen mij: “kom toch een keer kickboksen man”. Fred trainde destijds bij Mejiro Gym in Amsterdam. Toch een keer meegegaan en op die manier ben ik mezelf volledig in het kickboksen gaan storten.”


 
R1N: En nu ben je de concurrent van Fred Royers in Arnhem.
 
“Ja, maar dat is goed hè, je hebt hier ook de C1000 en de Albert Heijn en die lopen alle twee goed. Je kunt dus spreken van goede concurrentie.”
 
“Ik zou een paar jaar geleden al rustig aan doen, maar er komt steeds meer bij.”
 
“Zolang als het gaat, gaat het. Ik ben nu bijna 65 en ik zou een paar jaar geleden al rustig aan doen, maar er komt steeds meer bij. Na mijn verscheidende bypasses vorig jaar oktober ben ik iets te snel van start te gaan. Maar ik denk dat het komt door het vele sporten dat ik me eigen weer goed voel. Een maand na de ingreep gaf ik alweer les.”

Gesprek: Hans Loeffen
Tekst & Foto’s: Youri Loeffen