R1N in gesprek met Michael Kuiper:

29 september 2011 te Helmond,

R1N ontmoet Michael Kuiper, de nieuwe Nederlandse aanwinst van de UFC. Na zijn judo carrière is hij begonnen met MMA. Na verschillende sportscholen is Michael belandt bij Marco van den Broek en Jochem Brandenhorst, die Michael al na een week naar de UFC hebben gebracht.
 
“In anderhalf jaar tijd had ik maar 1 wedstrijd gehad”
 

“Op mijn zesde ben ik begonnen met judo, dit heb ik tot mijn 18e gedaan. Na 12 jaar judo vond ik het tijd om iets anders te doen, namelijk MMA. Ik ben begonnen met trainen in België bij Topfighters onder leiding van Benny Rogmans. In België ben ik destijds talent van het jaar geworden. Nadat ik gestopt was in België ben ik gaan trainen bij Frans Pasztjerik en later bij Golden Glory in Amersfoort. Hier heb ik met Martijn de Jong, Alistair Overeem, Jason Jones, Marloes Coenen en noem maar op getraind. Hier lukte het ook niet om aan de bak te komen, in anderhalf jaar tijd had ik maar 1 wedstrijd gehad. Dit vond ik te weinig, omdat ik echt verder wilde in het MMA.”


 
R1N: Ben je full prof of  werk je naast het trainen?
 
“Eigenlijk heb ik me altijd volledig op de sport geconcentreerd. Dus je kan zeggen dat ik een full prof ben. Van huis uit word ik hierin volop gesteund door mijn ouders. Mijn vader gaat van jongs af aan al met me mee naar al mijn trainingen en wedstrijden. Hier ben ik hem zeer dankbaar voor. Ik woon nog thuis dus dat scheelt een hoop in de kosten.”


 
“Marco van den Broek en Jochem Brandenhorst stellen mijn trainingen samen”
 
“Eigenlijk is het allemaal erg snel gegaan met mijn ontwikkelingen. Nadat ik bij Marco ben gaan trainen had ik binnen een week al een UFC-contract. Dit was echt een droom die uitkwam! Op het moment zijn we druk bezig met het opbouwen van een team. Marco en Jochem stellen mijn trainingen samen. Bij Calmaro Gym in Helmond onder leiding van Marco van den Broek en Petra Janssen van Doorn train ik voor het staand vechten en bij Sportvision in Eindhoven onder leiding van Jochem Brandenhorst voor het grondvechten. Marco is er ook bij als ik bij Jochem train.”


 
Even later komt Michaels vader Jan Kuiper binnen. Uiteraard hebben wij voor Jan ook een paar vragen.
 
R1N: Wat vindt u ervan dat Michael een kans in de UFC krijgt?
 
“Ja geweldig, het is zijn droom die nu uitkomt.”
 
R1N: En die van u ook?
 
“Nou ja eigenlijk niet helemaal. Hij was namelijk vreselijk goed in judo. Hij zat zelfs in de selectie. Ik had toch een klein beetje gehoopt dat hij door zou dringen naar de top. Vanaf zijn zestiende zag ik dat Michael langzaamaan achteruit ging in het judo. In deze tijd zat hij vaak achter zijn computer naar MMA-wedstrijden te kijken. Dit wilde Michael ook graag gaan doen. Van mij moest hij wachten tot zijn achttiende, in de hoop dat hij toch nog door zou gaan met judo. Toen Michael eenmaal achttien werd heeft hij toch gekozen voor MMA. Na een maand was zijn eerste wedstrijd al, die hij overigens heeft gewonnen. Omdat hij eigenlijk vrijwel nergens aan de bak kwam, heb ik aan Marco in Oss tijdens een training gevraagd of hij niet een partij kon regelen. Marco was nogal onder de indruk van Michaels prestaties tijdens de training en zei dat hij weleens voor hem rond zou kijken. Een week later belde hij ons op of wij naar Eindhoven konden komen omdat hij goed nieuws had. In de eerste instantie dachten wij aan een partij ergens in Nederland, maar het bleek dus om een UFC-contract te gaan. ”


 
 
“De reacties waren erg positief toen ze hoorden dat ik naar de UFC ging”
 
“Van mijn vrienden en familie heb ik erg positieve reacties gehad toen ze hoorden dat ik naar de UFC ging. Iedereen vond het te gek! Op het internet heb je natuurlijk altijd mindere reacties, maar dit hoort er nu eenmaal bij. Na het tekenen van mijn contract bij de UFC kreeg ik wel contractaanbiedingen van andere trainers en promotors. Toen was men ineens wel  in mij geïnteresseerd.”


 
“Zolang de UFC geen officiële bevestiging geeft, mag ik nog geen uitspraken doen over mijn eerste partij”
 
“Kort geleden heb ik mijn contract bij de UFC getekend. Dit contract houdt in, dat ik vier wedstrijden voor de UFC mag vechten. Zolang de UFC geen officiële bevestiging geeft, mag ik nog geen uitspraken doen over mijn eerste partij.”
 

 
 R1N bedankt Michael Kuiper voor dit gesprek en wenst hem veel succes toe bij de UFC.

Gesprek: Hans Loeffen
Tekst & Foto’s: Youri Loeffen