R1N in gesprek met Robin van Roosmalen:

30 september 2011 te Den Bosch,

R1N ontmoet Robin van Roosmalen bij zijn ouders thuis in Den Bosch. Robin heeft op 24 september het ‘Fast & Furious 70 MAX 8-mantoernooi’ in Brussel gewonnen. Tevens zitten bij het gesprek zijn ouders en oma. We worden zeer gastvrij onthaald en starten het gesprek onder het genot van, jawel een Bossche Bol en een kopje koffie.


Robin met zijn trouwe vrienden Buddha & Pearl

Voordat we met het gesprek van start gaan, wil eerst de trotse oma van Robin haar zegje doen.

“Vroeger was ik eigenlijk helemaal geen voorstander van het kickboksen, toen was het namelijk allemaal heel anders, er werd destijds ook slecht tegenaan gekeken. Niet dat het nu in zo’n positief daglicht staat, maar als je het nou met alle voetbalhooligans vergelijkt, waar heb je het dan over? Die burgemeester van Amersterdam denkt dat de criminaliteit alleen maar bij het kickboksen ligt maar de stadions dichtgooien, ho maar!”

“First I thought I was a Champ, now I know it”

“Veel mensen zagen in mij eigenlijk geen toekomst. Ze zeiden “het zit er wel in maar het komt er gewoon niet uit.” Soms bracht mij dit wel wat onzekerheid. Maar je ziet het, ik heb het tegendeel bewezen! De quote van Muhammed Ali vind ik hierbij erg toepasselijk: “First I thought I was a Champ, now I know it.” Ik kan niet zeggen dat ik hier geen hulp bij heb gehad. Want de echte fans hebben altijd achter mij gestaan, hen koester ik zeer.

R1N: Hoe heb je de afgelopen week ervaren?

“Bij onze sportschool Fight Club Den Bosch hadden ze een grote bus gehuurd omdat er erg veel mensen meegingen naar het 8-mantoernooi in Brussel. Dat vond ik super. Het toernooi was wel zwaar. In de eerste ronde stond ik tegen Chahid Oulad El Had. Dit vond ik de zwaarste partij van de avond. We hebben allebei dezelfde stijl, daarnaast is het ook een sterke jongen. De tweede partij van de avond moest ik het opnemen tegen Chris Ngimbi, een erg technische jongen. Chris heeft een lastige stijl om tegen te vechten. In de finale trof ik uiteindelijk Arthur Kyshenko. De naam zegt al genoeg. Het zijn dus allemaal toppers tegen wie ik gevochten heb. Dit maakt mijn overwinning ook erg speciaal. ”

R1N: Waar train je op het moment?

“Op het moment train ik drie keer in de week bij Golden Glory in Breda onder leiding van Cor Hemmers. Hier ben ik terecht gekomen omdat ik destijds werkte voor Bas Boon. Er is mij toen gevraagd of ik in hun team wilde komen. Ik heb het erg naar maar mijn zin daar, Cor is echt een super aardige vent en tevens een toptrainer.

R1N: Train je daarnaast nog ergens anders?

Eén keer per week doe ik aan krachttraining, dit doe ik in Den Bosch. Sinds kort volg ik ook één keer per week MMA-lessen onder leiding van Marco de Wit. Ik moet zeggen dat het erg lekker gaat. Vroeger heb ik al een tijd judo gedaan dus dat scheelt ook een hoop. Waarschijnlijk zal ik eind dit jaar of begin volgend jaar mijn eerste MMA-partij draaien. Zodra ik hier meer over weet, laat ik het jullie zeker weten. En uiteraard train ik bij Fight Club Den Bosch onder leiding van mijn vader William van Roosmalen en William Beekwilder.”

William van Roosmalen is ook geen vreemde in de vechtsportwereld. Zo heeft hij in de jaren negentig in Oekraïne gevochten tegen Wladimir Klitschko (destijds nog een kickbokser). Deze partij won William van Roosmalen op knock-out.

“Ik werk dertig uur per week als straatcoach in Den Bosch en daarnaast ben ik bezig met een opleiding voor personal trainer”

“Naast het trainen werk ik als straatcoach in Den Bosch met jongeren. Ik bemiddel tussen de buurt, jeugd en de politie zodat alles netjes verloopt indien er klachten of problemen zijn. Ik werk zo’n dertig uur in de week. Het werk bevalt me erg goed.

Het werken als straatcoach is erg goed te combineren met mijn sport. Mijn werkdagen zijn van drie tot elf en als ik tussendoor wil trainen is dat geen probleem. Een goede combinatie dus!

Daarnaast zit ik nu in het tweede jaar van mijn opleiding als personal trainer. Het eerste jaar ging erg goed en ik kijk nu met veel plezier uit naar het tweede jaar.”

R1N: Noem eens een situatie die je erg bijgebleven is als straatcoach.

“Wij wisten dat er een meisje zwaar mishandeld werd. Hier heb ik vervolgens een melding van gemaakt bij de politie. Er werd daar destijds weinig mee gedaan. Dit heb ik toen weer aan mijn baas voorgelegd met als gevolg dat er wederom een aangifte van werd gedaan. Toen er eindelijk echt werk van werd gemaakt, is dat meisje acuut uit huis geplaatst. Dit gaf mij voldoening en ben hier erg trots op.”

R1N: Dus je werkt niet meer als voeger in de bouw?

“Oh nee gelukkig niet zeg. Wat een ellende was dat. De bouw was echt niks voor mij, alleen al dat vroege opstaan. Nee, dan is het werken als straatcoach een hele verademing.”


Robin met zijn moeder

R1N: Tegen wie zou je het graag nog een keer opnemen?

“Ik heb het altijd al een keer tegen Mike Zambidis willen opnemen. Het is een geweldige vechter met een leuke persoonlijkheid.”

R1N: Wanneer kunnen we je weer in de ring verwachten?

Op 28 januari 2012 heb ik mijn volgende partij tegen Murat Direkci. Dit zal ongetwijfeld weer een beukpartij worden, maar ik ben er klaar voor.”

R1N bedankt Robin van Roosmalen voor dit gesprek en wenst hem veel succes toe in zijn verdere carrière.

Gesprek: Hans Loeffen
Tekst & Foto’s: Youri Loeffen