Staring krijgt hoofdrol in documentaire.

ARNHEM – Dion Staring (33) uit Westervoort krijgt zijn eigen documentaire. De vechtsporter wordt gevolgd door Eye Vision Productions, het bedrijf van dorpsgenoten Paul Haans (22, regisseur) en diens partner Ilse Jeijsman (25, producent en camerawerk).
 

Staring werd gefilmd en geïnterviewd bij hem thuis, bij sportschool Bully’s Gym in Arnhem, waar hij les geeft, en voor en na een gevecht tijdens Born to Fight in april in Westervoort. Haans: “Je zou denken dat dat een beetje eng is, filmen tijdens een vechtsportgala. Tussen al die grote, sterke kerels die vol zitten met adrenaline. Maar dat viel erg mee.”

Staring heeft als bijnaam The Soldier. Dat is tevens de (werk)titel van de documentaire. Als soldaat van de Luchtmobiele Brigade werd Staring ingezet voor vredesmissies in onder meer Afghanistan (2003) en Irak (2004). De afgelopen jaren stonden vooral in het teken van zijn sportieve carrière. Staring is een mixed martial arts-vechter. MMA is een combinatie van vechtsporten. Bij MMA mag veel, het gevecht gaat op de grond verder. Pas als een van beide vechters aftikt, is het afgelopen.

Staring noemt de documentaire ‘geweldig’. “Ik hoefde niet lang na te denken toen Paul Haans een jaar geleden bij mij kwam. Ik heb zijn naam gegoogled. Een jonge jongen die toch al de nodige prijzen heeft gewonnen.”
Eerlijk is eerlijk, Staring kan de aandacht goed gebruiken. “Ik leef voor de sport, steek er al mijn tijd in. Ik hoop dat de documentaire ook de naamsbekendheid van MMA vergroot.”
In de ring een beest, buiten de ring uiterst vriendelijk en open. Haans spreekt over een ‘prettige samenwerking’ met The Soldier. “Wij hebben een klik met Dion en dat is in ons voordeel. Dion geeft ook antwoord op gevoelige en kritische vragen. Hij heeft ons nog nooit gevraagd iets nìet te filmen.”

Saai wordt de film sowieso niet. Er is het afgelopen jaar het nodige gebeurd in het leven van Staring. Zo is hij in september getrouwd. Maar een gezinnetje stichten is iets voor later, meent Staring.
De vraag is of de 33-jarige kampioen nog tot de beste vechters van Europa behoort en zo ja, hoe lang nog? “Ik hoop nog een jaar of vier, vijf met de besten mee te kunnen”, aldus Staring.
Wanneer de documentaire uitkomt en hoe lang de film gaat duren, is nog onbekend. Haans: “Wij mikken op het najaar van 2012. De lengte van de film hangt voor een deel af van het beschikbare beeldmateriaal. We zouden graag nog een keer met Dion naar het buitenland gaan. Om een trainingskamp of gevecht te bezoeken. We zijn nog op zoek naar sponsors om de reis te bekostigen.”

bron: Gelderlander