Interview Metro met Badr Hari:

Waarom ga je boksen?

Ik heb al heel lang interesse in boksen, ben van origine een boksliefhebber. Vroeger keek ik al op naar mannen als ‘Sugar’ Ray Leonard, Muhammad Ali, Mike Tyson en George Foreman. Maar toen ik klein was, was boksen niet meer zo populair in Neder­land, dus kwam ik met mijn interesse in vechtsport automatisch bij kick­boksen. Twee jaar geleden stond ik al op het punt om de overstap te maken. Het is al twee jaar; ‘wel doen, niet doen’. Tot ik op een gegeven moment Wladimir Klitschko tegen David Haye zag boksen. Toen wist ik: ‘Dit is mijn ding, dit moet ik gaan doen.’

Is boksen niet saaier dan kickboksen?

Dat hoeft niet. Kickboksen kan saai zijn, als de verkeerde tegen­standers tegenover elkaar staan. Op dit moment is er in het zwaar­ge­wicht boksen misschien niet de kwaliteit om spektakel neer te zetten, maar ik herinner me nog de tijd van Mike Tyson, dat mensen ’s nachts uit bed kwamen voor het spektakel.

Is het realistisch dat je de top haalt?

Ja, natuurlijk. Ik ben heel realis­tisch en heb in de Verenigde Sta­ten met serieuze bokstrainers
gesproken, onder anderen met top­trainer Naseem Richardson, en gevraagd: “Ben ik een kans­heb­ber?” Als dat niet zo zou zijn, ga ik mezelf niet voor de gek houden. Maar iedereen had er enorm veel vertrouwen in. Bin­nen nu en drie jaar wil ik een wereldtitelgevecht boksen.

Hoe kijk je terug op je kickboks­carrière?

Door het kickboksen ben ik de man geworden die ik nu ben. K-1 heeft mij wereldwijd groot ge­maakt. Toen ik mij ging introduceren in de bokswereld was er nie­mand die me niet kende. Voor mijn gevoel sluit ik het ook niet helemaal af, ik heb nog steeds mijn vrienden en mijn herinneringen.

Welk gevecht vond je het mooiste?

De partij tegen Sem Schilt in 2009 in de Amsterdam Arena (gewon­nen op knock-out; red.). Die man leek onverslaanbaar. Mijn familie was erbij, in mijn eigen stad. Alles kwam daar bij elkaar.

Je laatste partij als kickbokser vecht je tegen Gokhan Saki. Waarom hij?

Saki heeft zich de laatste jaren meer en meer ontwikkeld en hij heeft het in zich om de beste te zijn als ik er niet meer ben. Hij is ook iemand die van mij zou kunnen winnen. Maar verliezen is geen optie voor mij.

gerelateerde artikelen:

http://www.round1network.com/news/Badr-Hari-Afscheid-Kickboksen.html
http://www.round1network.com/news/Its-Showtime-Leeuwarden-Line-up.html