Marichelle de Jong is toe aan een nieuwe uitdaging. Op het moment bokst ze in de categorie tot 69 kilogram. Haar laatste partij in deze klasse zal het EK in Rotterdam komende week zijn, daarna is de 33 jaar oude inwoonster uit Waddinxveen klaar met deze gewichtsklasse.

Na deze partij gaat Marichelle deelnemen in de gewichtsklasse tot 75 kilogram, met als doel deelname aan de Olympische Spelen van Londen in 2012.  ”En als ik ga, ga ik voor goud”, aldus de zesvoudige Nederlandse kampioene Marichelle de Jong.

Maar tot die tijd concentreert ze zich volledig op haar laatste toernooi als weltergewicht.

Maar voorlopig vraagt haar laatste toernooi als weltergewicht in eigen land, in de stad van haar sportschool Van ‘t Hof, nog alle aandacht. ”Het is anders dan bij belangrijke evenementen in het buitenland”, vindt De Jong, die zich dankzij sponsoring en haar A-status bij NOCNSF fulltime op het boksen kan concentreren.

”Het is vooral veel drukker door de vaderlandse media. Ze willen ineens alles van mij weten. Prima, leuk zelfs, maar vanaf vrijdag gaat de deur op slot. Dan focus ik mij volledig op de EK, samen met mijn trainer-coach Ton Dunk.”

”Natuurlijk heeft de buitenwacht hoge verwachtingen, maar die heb ik zelf ook. Als bokser moet je zelfvertrouwen uitstralen. Dat maakt je sterker. De ring is mijn tempel, mijn domein. Als ik angst in de ogen van mijn tegenstanders zie, geeft me dat een goed gevoel. Dat geeft me meteen een voorsprong.”

De Jong, die als amateur 65 partijen won en dertien keer verloor, heeft in haar gewichtsklasse geen concurrentie meer van de Noorse titelhoudster en van de Engelse kampioene. Beiden zijn al in verband met de Olympische Spelen, waar het vrouwenboksen in drie klassen voor de eerste keer op het programma staat, naar de hogere categorie overgestapt.

”Dat is natuurlijk mooi meegenomen, maar ik reken mezelf nog niet rijk. Ik leef van partij naar partij en ga daarbij uit van mijn eigen kracht. Ik moet het vooral hebben van mijn explosiviteit, van mijn linker hoek en van mijn doorzettingsvermogen.”

Na de EK in Rotterdam dringt de tijd voor De Jong, die met mannelijke boksers traint om meer hardheid en een hoger niveau te kweken. Ze heeft dan ongeveer een halfjaar om samen met de Schiedamse Nouchka Fontijn uit te maken wie in mei naar de WK in China gaat, dat tevens als olympisch kwalificatietoernooi dient.

”Het wordt sowieso mijn laatste jaar, omdat je niet ouder mag zijn dan 34 jaar in het amateurboksen. Ik moet dus hopelijk in Londen stoppen op mijn hoogtepunt. Mooier kan het niet.”