Vijf vragen over vechtsporten en MMA in het bijzonder

dinsdag 18 oktober 2011

ALMELO – Burgemeester Jon Hermans verbood vorige week een MMA-vechtsportgala in de IISPA vanwege de kans op verstoring van de openbare orde. Ook zou er een vermenging van boven- en onderwereld plaatshebben. En last but not least hebben de kooigevechten volgens haar een ‘bestiaal karakter’. Vijf vragen en antwoorden.

1. Is verstoring van de openbare orde een reëel risico?
Deze vraag is lastig te beantwoorden. De burgemeester baseert zich onder andere op vertrouwelijke informatie van een regionaal adviesorgaan. Het advies is vertrouwelijk omdat er privacygevoelige informatie in staat, zegt de woordvoerder. Verder is er dit jaar een incident geweest tijdens een gala in Hoorn. De woordvoerder benadrukt dat op de organisator van de zeven probleemloos verlopen vechtsportgala’s in Almelo, sportschoolhouder en kickboxtrainer Stephen Cooke, niets is aan te merken.

2. Heeft tijdens de vechtsportgala’s een vermenging van boven- en onderwereld plaats?
De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan vindt van wel. Maar hij heeft er geen probleem mee als er tijdens de grote kickboksgala’s in de hoofdstad zware jongens in het publiek zitten, wel als ze deel uitmaken van de organisatie. Daarom laat hij de organisatoren nu screenen of ze van goed gedrag zijn. Vanaf volgend jaar gebeurt dat trouwens in het hele land. Of er tijdens de kickboksgala’s in Almelo criminelen aan de ring zaten is niet bekend. ,,Ik ken ze niet van gezicht’’, zegt organisator Cooke met een lach, ,,maar het zou natuurlijk best kunnen. Op de tribunes van Heracles en FC Twente zullen ze ook wel te vinden zijn.

3. Is MMA (Mixed Martial Arts) niet veel geweldadiger dan kickboksen? Bestiaal misschien?
Het MMA-gevecht is ontstaan uit de behoefte een ultiem ‘vrij’ gevecht te organiseren waarin allerlei technieken toegestaan zijn van boksen en kickboksen tot worstelen judo en karate. Vrij is het gevecht echter bij lange na niet. Er zijn veel regels om te voorkomen dat het onsportief wordt. Trappen in het kruis, richten op de ogen, bijten, het is niet toegestaan. Als iemand neergaat of aftikt wordt het gevecht onmiddelijk afgebroken. Een hervatting na tien seconden, zoals bij boksen en kickboksen soms gebeurt, is niet aan de orde. Het gevecht heeft plaats in een achthoekige kooi (een ‘octagon) of veiligheidsring met daar omheen een manshoog gaaswerk om te voorkomen dat de vechters van het podium vallen, niet om te verhinderen dat ze ontsnappen. De vechters dragen kleine handschoenen om hun tegenstanders te kunnen vastgrijpen in het grondgevecht. Het slaan met de kleine handschoenen maakt het gevecht harder dan wanneer normale bokshandschoenen worden gebruikt, zoals bij kickboksen. Niet alleen voor de vechters, maar ook voor de toeschouwers.

4. Is voor het organiseren van een kickboksgala een vergunning van de gemeente nodig?
De zeven Almelose (kickboks)gala’s zijn gehouden zonder vergunning. De evenementen werden door directeur Erik Busscher van gemeentelijk Sportbedrijf beschouwd als ‘gewone’ sportwedstrijden waarvoor geen vergunning hoeft te worden aangevraagd. Busscher desgevraagd: ,,Kickboksen is volgens mij een gewone sport”.
Hij zag ook geen bezwaar toen Cooke liet weten op 22 oktober een groot gala te willen organiseren in de IISPA. Maar wat Cooke hem niet vertelde, zegt hij, was dat het dit keer niet om kickbokswedstrijden zou gaan, maar om een MMA-toernooi. De directeur van het sportbedrijf hoorde daar pas later van. Op dat moment was al duidelijk dat de burgemeester geen medewerking zou verlenen. Busscher hoefde er zich niet verder in te verdiepen, ,,want ik werd overruled”. Cooke zegt zich van geen kwaad bewust te zijn geweest. Volgens hem is MMA niet meer dan een doorontwikkeling van het judo in de richting van het kickboksen. „Het kan er soms hard aan toe gaan, want het is een vechtsport, maar dat wil niet zeggen dat er altijd zo gaat. Het evenement dat ik wilde houden op 22 oktober was echt wel van een ander niveau dan wat je in de UFC (de Amerikaanse organisatie Ultimate Fighting Championship) ziet. Daar hangen tonnen en soms miljoenen aan reputatie en inkomsten van af. Bij ons gaat het om goedwillende amateurs en een enkele prof van een lage categorie”. Burgemeester Hermans ziet het anders, omdat Cooke reclame maakte met ‘nog meer entourage voor het publiek en de vechters met ondermeer VIP-seats, een groot beelscherm, floodlights, een catwalk, ringgirls en danseressen.’ Volgens Hermans is er geen sprake meer was van een sporttoernooi, maar van een ‘echt’ vechtsportgala waarvoor een evenementenvergunning nodig is.

5. Maakt MMA een kans in Nederland als gewone sport te worden geaccepteerd?
Dat lijkt een kwestie van tijd. In de Verenigde Staten is MMA momenteel groter dan boksen. Daar, maar ook in veel andere culturen (Japan, Thailand, Brazilië) bestaat een lange traditie in de harde vechtsporten. In Nederland is dat minder het geval. De acceptatie van het kickboksen groeit echter. K-1 toppers als Remy Bonjasky, Ernesto Hoost en Sem Schild zijn regelmatig te zien op televisie. En burgemeester Van der Laan opende onlangs vol waardering een kickboksschool in Amsterdam-Zuid.

Bron  Tubantia