ROTTERDAM – Het Europees Kampioenschap vrouwenboksen dat afgelopen weekend in het Topsportcentrum werd gehouden, mag een succes worden genoemd. Zo sleepten de Nederlandse dames niet alleen twee medailles binnen, maar werd er na afloop ook gepraat over een eventueel vervolg.

Het was bokster Marichelle de Jong (33) uit Waddinxveen die zaterdagavond met de blauwe handschoenen (in de klasse tot 69 kilogram) onder luid gejuich van ruim duizend toeschouwers het goud pakte. In de finale stond zij tegenover de Oekraïense Maria Badoelina die ze uiteindelijk, met een score van 21-12, ruim op punten versloeg. De Jong moest hiervoor in de halve finale voorbij de Poolse Katarzyna Furmaniak (21-10).

De Schiedamse Nouchka Fontijn (23) greep in de klasse tot 75 kilo net naast het goud en moest genoegen nemen met een zilveren plak. In de halve finale leek het er voor haar nog gunstig uit te zien nadat ze de Engelse Savannah Marshall na vier ronden met 15-7 versloeg. Zij verloor de finale echter nipt op punten (11-13) van een superieure Russische Nadezhada Torlapava.

Olympische Spelen
Gedurende het EK werd er door de boksers tevens met een schuin oog gekeken naar de naderende Olympische Spelen die volgend jaar in Londen zullen worden gehouden. Want voor het eerst, in 108 jaar tijd, zal ook het boksen voor vrouwen op de agenda staan. Dat maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in augustus al bekend. In totaal worden er drie klassen (48-51 kg, 56-60 kg, 69-75 kg) aan het Olympisch programma toegevoegd. Voor elke categorie kunnen zich twaalf vrouwen kwalificeren. Het is nog onduidelijk wie van de twee medaillewinnaars Nederland zal gaan vertegenwoordigen op de Spelen in Londen. De Jong heeft aangegeven dat zij in ieder geval zal overstappen van -69 naar de Olympische gewichtsklasse tot 75 kilo.

Na het succes van afgelopen zaterdag liet de Nederlandse boksbond (NBB) verder weten dat de ambitie leeft om ook het Europees Kampioenschap voor mannen naar Rotterdam te halen. Dat meldde de directeur van het EK Hans de Bruijn. Of er geld en ruimte is om dit evenement naar de Maasstad te halen, wordt momenteel onderzocht. Het EK voor mannen bestaat namelijk uit ongeveer 400 deelnemers, tegenover de 180 vrouwen die afgelopen weekend deelnamen aan het EK. Wethouder Antoinette Laan (sport & recreatie en kunst & cultuur) heeft laten weten een eventueel nieuw EK-project te steunen.