R1N in gesprek met Dion ‘The Soldier’ Staring:

26 oktober 2011 te Arnhem,

R1N ontmoet Dion Staring, huidig W.F.C.A. MMA + 95.00 kilogram wereldkampioen en huidig Europees shootokampioen. R1N reist af naar Bully’s Gym te Arnhem waar wij hartelijk ontvangen worden.

“Ik ben meer een doener dan een prater”

“Ik ben meer een doener dan een prater. Dat heb ik uit het leger mee gekregen. Uitvoeren en niet te veel vragen stellen. Zo ben ik gevormd door de eenheid waar ik jaren met veel plezier heb gewerkt en naar terugkijk.”

R1N: Je zegt met veel plezier, toch ben je er weg gegaan.

“Ja, dat klopt. Op een gegeven moment moet je als topsporter keuzes maken. Ik had het bij de eenheid enorm naar mijn zin en ik kreeg alle mogelijkheden om mezelf in vorm te houden en voor te bereiden op een partij. Eigenlijk had ik een soort van semi-sportcontract. Dit verviel helaas door alle bezuinigingen. Ik zou naar de Koninklijke Militaire School (KMS) moeten om mezelf te ontwikkelen en door te stromen zoals gebruikelijk is bij Defensie. Dit alles bij elkaar zou het trainen en de voorbereiding drastisch bemoeilijken. Vandaar de keuze om weg te gaan.”

R1N: Over welke eenheid heb je het dan?

“Ik heb het over de Luchtmobiele Brigade, gelegerd te Schaarsbergen. Ik heb daar zo’n 12 jaar gewerkt. Ik ben in die tijd drie keer uitgezonden en heb toen telkens mijn trainingsschema’s moeten onderbreken. Dat is niet ideaal als je vooruitgang wil maken.”

R1N: Sportschool Bully’s Gym Arnhem is op het moment jouw thuishaven, hoe gaat dat?

“Het gaat heel goed. Het is vooral de sportschool waar ik veel doe aan krachttraining, boksen en kickboksen. Daarnaast geef ik les in MMA en zaktraining. Bij Bully’s Gym kan ik heerlijk trainen met de jongens en meiden die ik tevens ook les geef.”

“Martijn de Jong haalt het beste in me naar boven”

“Martijn de Jong is al jaren mijn trainer. Ik train zo’n vier tot vijf keer per week. Mijn trainingen vinden plaats in verschillende steden zoals Deventer, Amersfoort en Breda. Martijn weet me altijd te motiveren en haalt het beste in me naar boven. Naast Martijn de Jong heb ik een ook nog een personal trainer, Martijn Meenhuis, en krijg ik pad training van Tom ‘The Voice’ Wesselink.”

R1N: Breda, Golden Glory toch?

“Ik val onder het management van Golden Glory. Gezien het feit dat Martijn als sinds jaar en dag bij Golden Glory zit, was dat voor mij een makkelijke keuze voor wat betreft het management. Toen ik gevraagd werd zei ik dan ook volmondig ja. Sinds 2005 ben ik onder contract bij Golden Glory.”

R1N: Wat is jouw MMA-record en wat zijn jouw sterke punten?

“Ik heb 35 partijen gevochten, 28-7. Ik ben de huidige W.F.C.A. MMA + 95.00 kilogram wereldkampioen en huidig Europees shootokampioen. Mijn sterke punten zijn mijn militaire strategische denkwijze en mijn wilskracht.” Lachend voegt hij hier nog aan toe dat zijn goddelijke lichaam ook een grote rol speelt.

R1N: Wie is jouw grote voorbeeld?

“Dat vind ik een moeilijke vraag. Gezien het feit dat MMA volledig aan het ontwikkelen is op het gebied van tactiek, techniek en training zijn er meerdere vechters die mij inspireren. Ik kan in ieder geval één man noemen die, naast dat ik hem mis in mijn hoek en op de trainingen, mij inspireert in mijn partijen. Die man heet Andy Jekel.”

“Ik denk echter wel dat Nederland nog een paar jaar achter zal blijven in de MMA”

“Ik zie de toekomst van MMA rooskleurig tegemoet. MMA wordt alsmaar populairder en blijft groeien, met name in Amerika. Dat is ook de reden dat we ons richten op Amerika. Welke organisatie dat zal worden is allemaal nog niet bekend. We zijn ermee bezig op het moment. Ik denk echter wel dat Nederland nog een paar jaar achter zal blijven in de MMA.”

R1N: Kan je dat combineren met je werk bij Bully’s Gym?

“Ik ben nu bedrijfsleider bij Bully’s Gym te Arnhem en wellicht kan ik die functie als zodanig niet blijven vervullen, puur om het feit dat je eigenlijk altijd aanwezig moet zijn. De eigenaren van Bully’s Gym hebben daar alle begrip voor en we zullen dat dan ook in een passend vaatje gieten. Ik blijf zeker lesgeven bij Bully’s Gym in Arnhem, maar ik wil voorlopig nog een paar jaar knallen in de wedstrijdsport nu het nog kan!”

R1N: Er komt in het najaar van 2012 een documentaire over jou uit, hoe gaat dat allemaal?

“Ongeveer een jaar geleden werd ik benaderd door Paul Haans van Eye Vision Productions. Over zijn aanbod hoefde ik niet lang na te denken. Sindsdien volgen Paul Haans en diens partner Ilse Jeijsman mij in mijn dagelijkse beslommeringen.” Lachend vertelt Dion dat na de Tokkies en Fransje Bauer het dan eindelijk zijn beurt is. “Ik ben er wel trots op. Het resultaat zal er zeker zijn. Informatie kunnen jullie hierover ook terug vinden op mijn website www.dionstaring.nl.”

R1N: Als laatste Dion, heb je nog een boodschap voor de R1N-lezer?

“Zet je 101% in en je zult je doel bereiken, old soldiers never die!”

R1N bedankt Dion ‘The Soldier” Staring voor dit openhartige gesprek en wenst hem succes toe in zijn toekomst.

Gesprek: Hans Loeffen
Tekst: Youri Loeffen
Foto’s: Harmen Bakker