In zijn kwalificatiecampagne voor de Olympische Spelen van Londen 2012 is bokser Stephen Danyo een nieuwe weg ingeslagen.

De 22-jarige weltergewicht uit Rotterdam heeft deze week een contract voor een half jaar bij de Duitse club Leipzig Leopards ondertekend. Met dat internationale team van twintig vuistvechters komt Danyo uit in de World Series of Boxing, de semi-profsectie van de wereldbond AIBA. Vooralsnog staan er voor de Nederlandse kampioen drie wedstrijden op het programma, twee tegen Peking (uit en thuis) en een tegen Bakoe (Azerbeidzjan). Daarna wordt bekeken of beide partijen de samenwerking voortzetten.

”Dit is een grote stap in zijn ontwikkeling”, liet zijn trainer Ton Dunk (woensdag weten.”Stephen krijgt een maandelijkse toelage van zijn Duitse club. Daardoor kan hij zich de komende tijd fulltime op het boksen concentreren. Hij traint in Leipzig met de beste boksers en trainers. Daar kan hij alleen maar beter van worden.”

In de nieuwe WSB-competitie, waarin zonder kap en shirt wordt gebokst, moet Danyo in vijf ronden van drie minuten aan de bak. In het normale amateurboksen bestaan de partijen uit drie ronden van drie minuten. ”Ook daarvan wordt Stephen sterker. Deze aanbieding uit Leipzig had op geen beter moment in zijn loopbaan kunnen komen”, zei Dunk.

Danyo dankt zijn contract in Leipzig aan zijn verrassende optreden bij de WK een maand geleden in Bakoe. Hij miste daar een kans op een olympisch ticket voor Londen 2012 maar net. Bij de EK in maart in Turkije moet hij bij de eerste vier eindigen om zich als eerste Nederlandse bokser sinds 1992 te plaatsen voor de Olympische Spelen.

Danyo (-73 kg) komt maandag 14 november in actie tijdens de achttiende editie van de Bep van Klaveren Memorial. Hij bokst tegen de Chinees Yuan Shao Wen, de nummer vijf van China in de klasse tot 69 kilogram.

Ook Europees kampioene Marichelle de Jong en Nouchka Fontijn (2e bij EK) boksen in hun partij in het Rotterdamse Topsportcentrum tegen een Chinese opponente. De Jong maakt haar debuut in de olympische categorie tot 75 kilogram, de klasse waarin ze met Fontijn strijdt om een olympisch startbewijs.