Met twee handen in de lucht vierde Guillaume Elmont zondagmiddag in het Topsportcentrum van Rotterdam zijn 11e nationale titel op rij. De beste Nederlandse judoka in de klasse tot 81 kilogram schreef met die reeks geschiedenis. Dennis van der Geest verzamelde tussen 1995 en 2004 tien gouden medailles met een rood-wit-blauw koordje.
 
Zo’n beetje als enige Nederlandse judoka verschijnt Elmont jaarlijks op de nationale titelstrijd. „Moe, zwak of misselijk, ik ben er bij”, lachte hij na zijn overwinning in de finale op Henri Schoeman. „Ik heb zo vaak geblesseerd gevochten. Ik ben er voor mijn jonge fans. Die kinderen vragen op Hyves en andere sociale media of ik weer kom. Dan kan ik geen nee zeggen.”
 
Toch had de 30-jarige Elmont begrip voor toppers als zijn broertje Dex, Henk Grol, Edith Bosch, Elisabeth Willeboordse, Anicka van Emden en Marhinde Verkerk die de NK oversloegen. „Volgende week zijn er op de Grand Prix in Amsterdam punten voor het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen te verdienen”, weet hij. „Dan staat dit NK niet echt lekker op de agenda.”
 
Voor zijn jonge fans en het record van 11 titels op rij verscheen Elmont toch op de oranje tatami van het Topsportcentrum van Rotterdam. Hij werd luidkeels aangemoedigd door onder meer zijn broertje Dex en vader Ricardo, die als judoka Suriname op de Olympische Spelen van 1976 in Montreal vertegenwoordigde. De wereldkampioen van 2005 stelde niet teleur en won in aanloop naar de finale van Sander Schoen en Carlos de Matos Fernandes.
 
„Eigenlijk heb ik mijn zwaarste gevecht tegen de weegschaal geleverd”, blikte Elmont terug. „Het wordt steeds moeilijker om in de winter af te vallen. Vanwege de kou loop ik dan minder hard. Af en toe neem ik ook een broodje pom. Na de Spelen moet ik misschien maar naar een zwaardere categorie verhuizen. Of de categorie vrij is? Nou, dat maakt mij niet uit hoor. Ik ga er wel voor”, aldus Elmont die zich op de NK verbaasde over Hendrik Koppe, een maar liefst 49-jarige zwaargewicht uit Purmerend die pas in de strijd om het brons capituleerde.
 
„Heel knap van hem”, stelde Elmont. „Maar dat zegt ook wel iets over de jeugd. Wat er ook gebeurt, maar zo’n gast gaat bij mij er af. Misschien moet ik op zo’n leeftijd ook een keertje mee doen. Dan heb ik misschien weer een record.”