Hij leverde amper drie weken geleden een Europees bokskampioene af (Marichelle de Jong) en had ook een flink aandeel in het EK-zilver van Nouchka Fontijn. De succesvolle vrouwenbondscoach Ton Dunk leeft evenwel tussen hoop en vrees.

Met Stephen Danyo heeft Dunk in zijn Rotterdamse sportschool Van ‘t Hof bovendien nog een sterke troef in handen voor deelname aan de Olympische Spelen van Londen 2012. ”Het klinkt gek, zeker ook voor mezelf, maar het zou me niets verbazen als ik eind dit jaar weg ben als bondscoach”, verzuchtte Dunk maandagavond in Rotterdam voor het begin van de Bep van Klaveren Memorial.

Hogeschoolpolitiek
 

”Na de EK is er nog helemaal geen evaluatie geweest met de boksbond, ik heb officieel ook niets meer gehoord. Dat bevreemdt mij zeer. We zitten iets meer dan een halfjaar voor Londen 2012 en de belangrijke kwalificatieperiode komt eraan. Iedereen heeft juist nu behoefte aan duidelijkheid en zekerheid.”

Een insider in de Nederlandse bokswereld zei onlangs tegen Dunk dat sprake was van ‘hogeschoolpolitiek’ rond De Jong en Fontijn, die beiden in de categorie tot 75 kilogram naar Londen 2012 willen.

”Daar lijkt het inderdaad op. Er worden op de achtergrond kennelijk allerlei spelletjes gespeeld door mensen die in eigen belang handelen. Dat is niets voor mij. Ik ben een pure praktijkman, ik ben er voor de boksers. Zij houden mij in deze rare tijden op de been.”

Aflopend contract

Dunk: ”Ik kreeg in augustus van de nieuwe technisch directeur Louis Wijdenbosch te horen dat ik er ernstig rekening mee moest houden dat mijn in december aflopende contract niet zou worden verlengd. Hij was nog geen week in functie!”

“Sindsdien heb ik daar niets meer over gehoord. Ik verwijt Louis niets, maar dat is natuurlijk een slechte zaak. Ik verbeeld mezelf niets, maar de boksbond heeft een groot probleem als ze mijn contract niet verlengen. Al is het maar tot en met Londen 2012. De boksers, maar ik ook, hebben daar recht op.”