Bondscoach Ton Dunk van de Nederlandse vrouwenselectie moet zijn functie eind dit jaar neerleggen.

De Rotterdamse succestrainer krijgt geen nieuw contract bij de Nederlandse boksbond (NBB). ”Teleurstellend”, liet hij donderdag in een korte eerste reactie weten. ”Ik had mijn werk in 2012 graag willen afmaken.” Dunk, die in januari voor een jaar werd benoemd, leidde vorige maand Marichelle de Jong in de categorie tot 69 kilogram naar de Europese titel. Nouchka Fontijn, die tot mei met Dunk samenwerkte en daarna voor haar persoonlijke trainer-coach koos, veroverde in Rotterdam zilver in de olympische klasse tot 75 kilogram.

Spelen

Beide vrouwen willen in de categorie tot 75 kilogram eerst een WK-ticket en daarna ook een olympisch startbewijs afdwingen. Nederland mag maar één deelnemer afvaardigen naar de WK in mei in China, dat tevens als enig olympisch kwalificatietoernooi voor de boksvrouwen dient.

”Op het werk van Ton valt niets aan te merken”, benadrukte Louis Wijdenbosch, de technisch directeur van de NBB. ”Hij heeft prima gepresteerd en het vrouwenboksen uitstekend voor het voetlicht gebracht.”

“Maar zijn project is vroegtijdig tot een einde gekomen doordat Fontijn een andere weg is ingeslagen. NOC*NSF financierde Dunk als bondscoach om zowel Marichelle als Nouchka naar een hoger niveau te brengen. Beiden gaan nu echter gescheiden verder. De functie van Ton komt daardoor te vervallen.”

Danyo

Dunk blijft wel aan als trainer-coach van De Jong.

Ook heeft de voorman van sportschool Van ‘t Hof nationaal kampioen Stephen Danyo, die in de klasse tot 69 kilogram olympische ambities en ook kansen heeft, nog onder zijn hoede.