Europees bokskampioene Marichelle de Jong legt zich niet neer bij de selectiecriteria voor de WK in mei in China. De 33-jarige topamateur heeft NL Sporter ingeschakeld, de onafhankelijke belangenorganisatie voor topsporters in Nederland. Samen met een jurist wil De Jong onderzoeken of de eisen van de boksbond (NBB) reglementair juist zijn.
 
Het mondiale toernooi in China geldt als enig olympisch kwalificatietoernooi voor de boksvrouwen voor Londen 2012. Nederland mag zowel naar de WK als eventueel ook naar de Olympische Spelen maar één deelneemster afvaardigen in de categorie tot 75 kilogram. De Jong behaalde vorige maand bij de EK in Rotterdam goud in de niet-olympische klasse tot 69 kilogram. Daarna stapte ze over naar de categorie tot 75 kilogram, de afdeling waarin de 24-jarige Nouchka Fontijn (zilver op de EK) al enkele jaren furore maakt.

De Jong begint met een flinke achterstand op Fontijn aan haar WK-missie. De resultaten die meetellen in de selectieprocedure omvatten de periode van 1 januari 2011 tot 30 april 2012. De Jong spreekt van belachelijke criteria, vooral ook omdat ze op dringend verzoek van de boksbond tot en met de EK in de klasse tot 69 kilo is gebleven.