NOC*NSF heeft besloten dat de Nederlandse boksvrouwen zonder bondscoach naar de Olympische Spelen in Londen toewerken. Ton Dunk, die zoals Telesport vorige week al onthulde binnenkort het veld moet ruimen, krijgt geen opvolger.
 
Dunk blijft wel actief als privécoach van Marichelle de Jong. De 33-jarige boksster heeft overigens onlangs de onafhankelijke belangenorganisatie NL Sporter ingeschakeld, omdat ze het niet eens is met de selectiecriteria richting Londen 2012. De Jong strijdt samen met Nouchka Fontijn om één olympisch ticket.

Fontijn bevoordeeld
De Jong vindt dat Fontijn wordt bevoordeeld. De Jong maakte op aandringen van de Nederlandse boksbond pas na de afgelopen Europese kampioenschappen de overstap naar de gewichtscategorie tot 75 kilogram. Doordat Fontijns resultaten uit het verleden in deze olympische klasse meetellen, staat De Jong een inhaalrace te wachten.

Bondscoach Dunk, die begin dit jaar werd aangesteld en Nederland vorige maand twee EK-medailles bezorgde, reageerde zwaar teleurgesteld op zijn gedwongen vertrek. “Het boksen staat in Nederland vooral dankzij de vrouwen weer een beetje op de kaart. Heel jammer dat ze er nu al weer mee stoppen. Het getuigt van weinig visie.”

Vanderlyde steunt Fontijn
Arnold Vanderlyde ontfermt zich met zijn Boxing Academy over het olympisch traject van Fontijn, die eerder dit jaar de samenwerking met Dunk verbrak. “We hebben Nouchka geadopteerd, omdat ze problemen bij haar club (Van ’t Hof, red.) had. Met mijn expertise en ervaring kan ik op technisch en tactisch vlak iets betekenen voor haar. Maar daarnaast zijn we ook nog in het buitenland op zoek naar knowhow”, aldus Vanderlyde, die nog niet kon zeggen wie tijdens de partijen in de hoek van Fontijn zal staan.

Vanderlyde sluit niet uit dat hij dat zelf is, maar ook een buitenlandse coach is een serieuze optie.