Met de Olympische Spelen in het vooruitzicht wordt ook de regelgeving binnen de Britse grenscontrole aangepast. Zo zullen duizenden buitenlanders het Verenigd Koninkrijk visumloos kunnen betreden. Labour MP Mark Hendrick, gekend criticus van de Olympische veiligheid, noemt het hele gedoe waanzin omdat het de deur opent naar een grote stroom illegale migranten.
 
De beslissing om tijdelijk af te zien van het visum werd genomen door minister van Immigratie Damian Green. Deze deal werd afgesloten tussen de Britse regering, het Internationaal Olympisch Comité en het Londense organisatiecomité van de Olympische Spelen. 25.000 deelnemers, coaches en teamleiders zullen geen visa nodig hebben om het land te betreden tijdens de Spelen. Verwacht wordt dat de controverse rond lakse grenscontroles hierdoor weer zal ophitsen.

60 seconden

Op de planning staan 60 seconden durende biometrische controles van de deelnemers die toekomen op luchthavens. Uiteraard geldt dit enkel voor de grotere vlieghavens, kleine vliegvelden of havens zonder grenspost van dienst, ontsnappen integraal aan deze lichte vorm van controle. Van deze deelnemers wordt verwacht dat ze zich ‘on trust’ en dus op zelfstandige basis zullen aanmelden bij de ‘UK Border Agency (UKBA). Tja, hoop doet leven zeker?

Verdwenen deelnemers

De lakse grensposten zullen allicht heel wat Britten verbazen, aangezien je zou denken dat ervaringen uit het verleden iedereen wel zouden wakkerschudden. Britse sportevenementen hebben de laatste jaren namelijk al meermaals onder vuur gestaan door de verdwijningen van buitenlandse deelnemers.

In 2002 bijvoorbeeld, verdween een estafetteteam uit Bangladesh tijdens de Commonwealth Games in Manchester nog voor ze aan hun race moesten beginngen. Nog eens 21 athleten uit Sierra Leone verdwenen na diezelfde spelen. Nog in datzelfde jaar verkregen 58 golfspelers uit Nigeria en Ghana visa om zich te kwalificeren voor de Open. Van 53 van hen ontbrak elk spoor van zodra ze geland waren.

Alp Mehmet, adviserend raadslid van ‘MigrationWatch UK’ en voormalig immigratie-ambtenaar ziet het zo: “De geschiedenis vertelt ons dat er met zekerheid mensen zullen wegrennen en verdwijnen om nooit meer te vertrekken. Hoe kunnen we nu ooit weten wie ze zijn, als de athleten niet gecontroleerd worden?

25.000

Van de 25.000 mensen zou ongeveer de helft al gekend zijn bij de UKBA door eerdere bezoeken of visumaanvragen. Toch ontbreken van ongeveer 12.500 mensen uit meer dan 175 landen zo goed als alle noodzakelijke gegevens. Ze zullen enkel in het bezit zijn van een accreditatiekaart met foto, verkregen via het Olympisch Comité, en hun nationaal paspoort.

Terroristische hotspots

Extra schrik wordt gecreëerd door het feit dat ook terroristische hotspots als Pakistan, Somalië, Iran en Afghanistan behoren tot de lijst van de 175 landen. Daarom roept Labour politicus Mark Hendrick deze versoepeling uit tot pure waanzin: “Madness! In een tijd waar de veiligheid net verhoogd zou moeten worden, gaat de regering de grenzen versoepelen”. Van hem wordt verwacht dat hij een dwingend parlementair debat zal starten over het probleem.