R1N in gesprek met Fokje Otter:
 
14 november 2011 te Nijmegen,
 
R1N ontmoet sporten ringsportfotografe Fokje Otter. Fokje Otter weet altijd de foto´s net iets anders vast te leggen en maakt veelvuldig gebruik van monochrome opnamen.


 
“In Thailand raakte ik gefascineerd in vechtsportfotografie”
 
“Voor mij is het allemaal begonnen in Thailand tijdens mijn vakantie. Gedurende mijn bezoek aan een vechtsportevenement kwam ik pal aan de ring te zitten. De waterspetters vlogen mij als het ware om mijn oren en op mijn camera. Het was erg spannend en ik kon maar niet stoppen met fotograferen. Je kunt dus zeggen dat het hier allemaal voor mij is begonnen.”

 

“Langzaam groei ik in de wereld van de vechtsporten”
 
“Na Thailand ben ik ook in Nederland vechtsportevenementen gaan bezoeken. Langzaam groei ik in de wereld van de vechtsporten. Ik zie steeds nieuwe dingen en leer op deze manier veel bij.”

 

“Wat mij erg aanspreekt is de broederschap die over het algemeen onderling heerst”
 
“Wat mij erg aanspreekt is de broederschap die over het algemeen onderling heerst. Tijdens een partij proberen ze elkaar knock-out te slaan, maar na de partij is het respect voor elkaar. Zo hoort het ook te zijn in de sport!”
 
“In de loop der tijd heb ik veel respect gekregen voor de vechtsporters”
 
“Hard trainen en keihard werken om aan de top te komen. Rekening houden met het gewicht enzovoort. In de loop der tijd heb ik veel respect gekregen voor de vechtsporters. Het filmpje op jullie website van “Dana White achter de schermen UFC 136” spreekt mij in het bijzonder aan.”

 

R1N: Het valt ons hoop dat je vooral close-up beelden maakt, heb je hier iets mee?
 
“Omdat ik dicht op het onderwerp zit, is dit voor mij de ideale positie om de vechtsporters zo close mogelijk vast te leggen. Ik kies vaak bewust voor monochrome opnamen om de aandacht op de emotie te vestigen.”

 

R1N: Hoe ziet jouw toekomst eruit in de vechtsportfotografie?
 
“Mijn uitdaging is om erkend te worden als vechtsportfotografe en hiermee uiteindelijk een deel van mijn brood te verdienen. Neem eens een kijkje op mijn website www.fokjeotter.com.”
 
R1N bedankt Fokje Otter voor dit gesprek en wenst haar succes toe in de toekomst.
 
Gesprek: Hans Loeffen
Tekst: Youri Loeffen
Foto’s: Fokje Otter