Hij was een paar keer wereldkampioen, maar toch had hij nog meer dromen. Een eigen boksschool in zijn eigen buurt bijvoorbeeld. Die droom heeft Raymond Joval in december kunnen waarmaken. Zijn eigen bokstrainingcentrum opende in Holendrecht (Amsterdam-Zuidoost).
 
Joval wil straatjongeren uit de buurt door middel van het boksen discipline bijbrengen en meer structuur aan hun leven geven. Hij wil ze ook een warm nest bieden en hoopt dat ze daardoor stoppen met rondhangen en criminele activiteiten. De eerste dagen meldden zich al snel leden aan: “I’m happy man.”
 
Binding met de buurt

Na zijn bokscarrière werd Joval benaderd om in zijn buurt jongerenwerk te doen. ‘Een toetje’ noemt hij dat verzoek. De jongeren worden volgens de sportman in Holendrecht en Venserpolder te weinig begeleid. Er ontstond te weinig binding in de korte tijd die de jongerenwerkers kregen om met de jongeren te werken. Bovendien is er vaak weinig familie, zodat ze ook geen binding krijgen met hun eigen buurt.
 
De sportschool van Joval moet een soort buurthonk worden. “Ik wil ze leren afspraken te maken en zich daaraan te houden. De maatschappij moet je met elkaar opbouwen en daarvoor is discipline nodig.” Hij wil dat bereiken door duidelijke regels te stellen bij de bokslessen. De jongeren zijn daarnaast welkom om ‘een kopje thee te drinken’.
 
Over vijf jaar moet zijn school een aantal boksers uit de buurt op weg hebben geholpen met hun carrière. Joval hoopt dat ze dan positief terugkijken op hun tijd bij zijn boksschool. “Ik hoop dat er dan een jongen voorbij loopt die op de universiteit zit en dan zegt: hier had ik een veilige haven.”
 
Anders denken

Tijdens de werkzaamheden aan de boksschool werd al vaak gevraagd wanneer ze zouden beginnen, vertelt medewerker Jarred. “Nu moeten ze zich nog inschrijven.” Voor de jongeren zal de omschakeling naar de discipline in het begin moeilijk zijn, denkt hij. Maar hij is ervan overtuigd dat ze op termijn niet meer anders willen. Dat heeft hij zelf meegemaakt: “Door het sporten ben ik heel anders gaan denken en leven.” Jarred heeft nu een doel in zijn leven: kampioen worden.
 
Coach Fred Cohen van Joval is meer dan een trainer: “Ik ben ook buiten de ring zijn coach: ik zorg dat hij zijn diploma’s haalt en zijn rijbewijs.” Hij kent veel Surinaamse boksers, ook uit het verleden. Hij weet ook dat discipline moeilijk ligt: “Als we op zondag om 10 uur gaan lopen, dan komen ze wel eens om 11 uur. Die haken dan toch af.” Dat is jammer van het talent dat verloren gaat, aldus Cohen.