R1N in gesprek met Nieky Holzken:

10 januari 2012 te Helmond,

We beginnen het jaar goed met ons kader “in gesprek met”. Wij spraken met Nieky ‘The Natural’ Holzken. Holzken is al vroeg begonnen met het beoefenen van vechtsporten. Vanaf zijn tiende heeft hij op kickboksen, boksen en karate gezeten. Op zijn 17e heeft hij definitief gekozen voor het kickboksen. Dit bleek een goede keuze te zijn geweest. Met vijf titels op zijn naam hoort Holzken bij de wereldtop. Op 12 februari verdedigt Holzken zijn wereldtitel tegen de Sloveen Grega Smole in Eindhoven.


 
“In Valkenswaard krijg ik de mogelijkheid om met snelle jongens te trainen”

R1N : Waar train je op het moment?
 
“Al een tijd train ik in Valkenswaard onder leiding van Mikki Bennazzouz en niet meer in Breda bij Golden Glory. De hoofdreden hiervoor is dat ik nu minder ver hoef te reizen en met meer mensen in mijn eigen gewichtsklasse kan trainen. In Valkenswaard krijg ik de mogelijkheid om met snelle jongens te trainen. Ik heb een heel goede band met Mikki Bennazzouz, hij beschouwt me als een zoon. Ik krijg daar voldoende aandacht en goede begeleiding. Ik kan zeker zeggen dat ik het erg naar mijn zin heb!
 
Ik train drie keer in de week in Valkenswaard, namelijk op dinsdagochtend, woensdag- en vrijdagavond. Iedere dinsdagochtend heb ik een uur lang intervaltraining op de zak. Op woensdagavond heb ik wedstrijdtraining in combinatie met intervaltraining op de pats. En op vrijdagavond heb ik intervaltraining gecombineerd met sparren.
 
Uiteraard train ik ook bij Golden Glory in Helmond. Hier ben ik bijna de hele week te vinden. Het bevalt me erg goed en ik heb goede jongens om mee te trainen waaronder Jaimy Duimelinck, Anthonie van Lierop, Ryan Semerel, Robbie Hageman en ga zo maar door. Ook krijgen we veel jongens uit Duitsland over de vloer. Op donderdag krijg ik fitnesstraining van Maarten van Berlo. Ik sta al zo’n vijf jaar onder begeleiding van Maarten en ben daar erg over te spreken.”
 

trainschema Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag
ochtend G.G. Helmond Valkenswaard Hardlopen Fitnesstraining G.G. Helmond
avond G.G. Helmond G.G. Helmond Valkenswaard G.G. Helmond Valkenswaard

R1N: Is lesgeven misschien iets voor de toekomst?

“In de toekomst zie ik mezelf zeker lesgeven”
 
“Ik geef regelmatig les op de sportschool in Helmond, dit bevalt mij erg goed. Ik heb een hele waslijst gemaakt met verschillende combinaties. Iedereen vindt het geweldig! Ook geef ik privélessen op verschillende dagen in de week. In de toekomst zie ik mezelf zeker lesgeven. Ik heb erg mazzel dat ik nu de gelegenheid van Sjef Weber krijg om mezelf hierin te ontwikkelen. Ik beschouw het zeker niet als vanzelfsprekend dat ik hiervoor een complete sportschool kan gebruiken.”
 
Op vrijdag 23 december vocht Holzken in de Anthony Nesty Sporthal in Suriname. Holzken nam het op tegen de Amerikaan Cyrus Washington. Washington moest in de tweede ronde zijn meerdere erkennen in Holzken en gaf op.
 

R1N: Hoe heb je Suriname ervaren?

“Suriname was een super ervaring”
 
“Allereerst wil ik Mike Polanen bedanken voor de mooie tijd die wij hebben gehad in Suriname. Alles was op en top geregeld en erg goed verzorgd. Suriname was een super ervaring. Zoveel sfeer op een evenement heb ik nog nooit eerder meegemaakt. Bij het minste of geringste ging de zaal al volledig uit zijn dak. Dit heb ik in Japan eigenlijk nog nooit meegemaakt. Iedereen zit daar muisstil te kijken en de sfeer is er ver te zoeken. Ik houd er wel van als iedereen uit zijn dak gaat. De mensen zijn er gezellig en vriendelijk, maar de mooiste plaats waar ik geweest ben om te knokken is Los Angeles. Tijdens dit evenement van de MPL nam ik het op tegen Marco Pique. Deze partij wist ik op punten te winnen.”


 
R1N : Welke evenementen zullen je altijd bijblijven ?

Wat ook veel indruk op mij heeft gemaakt is de Amsterdam Arena en de Passenger Terminal. Ik weet nog goed dat ik in 2003 met een maat van me een It’s Showtime evenement bijwoonde in de Amsterdam Arena. Destijds was ik nog nieuweling en zei tegen mijn maat van als ik hier toch eens mag vechten dat zou echt helemaal super zijn. Ik was in die tijd fan van Joerie Mes. Toen ik 5 jaar later in de Arena tegen Joerie Mes vocht, kreeg ik echt zo’n déjà vu gevoel. Echt kicken was dat!”
 
Holzken wist deze partij al in de tweede ronde te winnen op knock-out.
 
Bij het gesprek zitten ook trainer/coach Sjef Weber met zijn vader Tommie Weber. Zij bezitten nu al zo’n dertig jaar een sportschool die nu is uitgegroeid tot Golden Glory Helmond. Sjef Weber heeft zo’n 65 partijen gebokst waarvan hij er 7 verloren heeft. Meerdere malen is Sjef Weber kampioen van Zuid Nederland geworden. Eén van zijn hoogtepunten was zijn gevecht in 1980 in het Koninklijk Theater Carré voor de Nederlandse titel. Deze wist hij dan ook voor een volle zaal te winnen.


v.l.n.r. Tommie Weber, Tonnie Weber, Nieky Holzken, Hendrik Weber, Sjef Weber
 
R1N: Veel vechters maken de overstap naar MMA, heb je hier ook al over nagedacht?

“MMA is een mooie sport, maar wel moeilijk om te leren als ik mezelf er niet voor de volle 100% voor kan inzetten”

“Ik heb een jaar lang MMA-lessen gevolgd bij Martijn de Jong. In verband met wedstrijden moest ik vaak stoppen met het volgen van lessen. Op deze manier kreeg ik geen ritme. MMA is een mooie sport, maar wel moeilijk om te leren als ik mezelf er niet voor de volle 100% voor kan inzetten. Ik ben nu 28 jaar en als je naar de UFC kijkt, bestaat het overgrote deel van de top uit 30 jaar of ouder. Kijk maar naar St-Pierre, Quinton Jackson en Overeem. Ik heb dus nog even de tijd.”
 
“Iedereen die het op dit moment tegen mij opneemt mag blij zijn als hij het tot de gong volhoudt”
 
“Ik heb mezelf erg goed voorbereid op mijn gevecht tegen Grega Smole. Ik zit op dit moment erg goed in mijn vel. Iedereen die het op dit moment tegen mij opneemt, mag blij zijn als hij het tot de gong volhoudt. De volgende die het tegen mij wil opnemen, mag achteraan aansluiten want ik ben namelijk voor iedereen klaar.”
 
R1N bedankt Nieky Holzken voor zijn tijd en wenst hem succes toe voor zijn partij op 12 februari.

Gesprek: Hans Loeffen
Tekst: Youri Loeffen
Foto’s: Youri Loeffen & Nieky Holzken