Volgens burgemeester Ferd Crone moeten de gemeenten hun regels zo aanpassen dat ze in de toekomst een vechtsportevenement kunnen weren. Aanstaande zaterdag wordt in zijn stad It’s Showtime georganiseerd.

Bibob
In Leeuwarden was het destijds nog geen regel om een vergunning aan te vragen, daarom kon het It’s Showtime evenement niet geweigerd worden. Sinds vorig jaar vallen vechtsportevenementen onder de Bevordering integriteitsbeoordelingen openbaar bestuur (Bibob). Met deze wetgeving is het mogelijk om de organisatoren van een evenement na te trekken. Als er ook maar enige twijfel is van een crimineel verleden of onduidelijke financiële constructies kan de vergunning worden geweigerd.

Amsterdam
Als het aan de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan ligt, worden deze vechtsportevenementen verboden. Volgens hem zijn deze evenementen die destijds door It’s Showtime in zijn stad werden georganiseerd de ideale bijeenkomsten voor de georganiseerde misdaad.

Ferd Crone
Volgens burgemeester Ferd Crone is het nu de tijd dat iedereen aan de bel trekt, zodat je weet wat je in huis haalt. “Je kunt dan zeggen ik verbied een bepaald evenement, omdat je de zekerheid hebt dat de organisatie niet deugt, maar je kunt ook concluderen dat er geen criminaliteit is en dat het mag doorgaan, ” aldus Crone.