R1N in gesprek met Fadi Merza:
 
9 maart 2012,
 
R1N ging in gesprek met Fadi Merza. Zijn liefde voor de vechtsport begon al op zeer jonge leeftijd. Als kind was hij gek op Bruce Lee en dacht bij zichzelf: dit wil ik ook. Op zijn zestiende maakte hij dan eindelijk de stap en begon hij met het beoefenen van kickboksen.


 
“I am still in the game”
 
“Ik was 15 jaar toen ik naar Oostenrijk vertrok. Daarvoor woonde ik met mijn ouders in Syrië. Vanwege de slechte omstandigheden moesten we vertrekken. Een jaar later begon ik met het beoefenen van kickboksen. Na zo’n vijf maanden vocht ik mijn eerste wedstrijd die ik helaas verloor. Twee maanden later maakte ik dit weer goed door te winnen. Op mijn zeventiende vond het eerste Muay Thai evenement plaats in Oostenrijk. Na het zien van dit evenement maakte ik de stap naar het Muay Thai. En nu 17 jaar en 152 gevechten later ‘I am still in the game’.”
 
R1N: Op 17 februari verdedigde je je ISKA-wereldtitel tegen Yoshihiro Sato, kun je hier wat over vertellen?
 
“Dit was het eerste gevecht na mijn knieblessure. Mijn voorbereiding op het gevecht ging erg goed. Ik wist dat ik alleen maar van hem kon winnen op knock-out. Mijn team en ik arriveerden ongeveer 48 uur voor het gevecht in Japan. De jetlag nekte mij uiteindelijk. Het gevecht begon erg goed, ik zette flink druk, het was niet makkelijk omdat hij erg lang is. Het gevecht was erg close. Na vijf ronden riepen ze hem tot winnaar uit. Persoonlijk dacht ik aan een extra ronde. Omdat het gevecht op ISKA-regels was afgesproken was er de mogelijkheid voor een extra ronde. Maar het is niet anders. Er komt zeker een rematch maar dan in Oostenrijk.”
 
R1N: De meeste mensen kennen jou van de Superleague. Hoe kijk je terug op deze tijd?
 
“De Superleague was de beste tijd uit mijn leven. Ik heb er erg mooie herinneringen aan over gehouden. We waren als één grote familie. De Superleague was een sterk concept. En ik kan je zeggen dat er betere gevechten plaatsvonden dan in de K-1 destijds. Maar helaas werd het aan het einde allemaal wat minder. De vechters werden niet meer betaald en de Superleague hield uiteindelijk op te bestaan.”


 
R1N: Welke herinnering koester je het meest uit deze tijd?
 
“Dat is het grote geheel. Alle vechters waren goede vrienden. Het weerzien was altijd erg leuk. De hele organisatie was in één woord perfect! Het mooiste gevecht was toen ik Peter Crooke versloeg in Duitsland. Daarvoor had ik twee wedstrijden verloren namelijk van Laursen en Parr. De eerste ronde sloeg Crooke mij tegen het canvas. Maar in de tweede ronde keerde het tij. Hij kreeg 8 tellen en ik wist de wedstrijd uiteindelijk op punten te winnen. Als ik het mooiste moment moet kiezen uit de Superleague dan was dat het mooiste moment voor mij.”
 
R1N: Je reist veel voor je carrière, is er een plaats waar je graag komt?
 
“Dit is één van de redenen waarom ik zo van deze sport houd. In 2009 vocht ik in Bangkok. Het was geweldig, ik vocht voor meer dan 100.000 man. Ik zou het geweldig vinden om daar nog eens naar toe te gaan.”
 
R1N: In Nederland maken veel kickboksers de overstap naar het MMA, zie je dit jezelf in de toekomst ook doen?
 
“Nee, het is niets voor mij, ik kijk er graag naar, maar ik ben goed in wat ik doe. Ik zit al 17 jaar in deze business, nog twee jaar en dan vind ik het mooi geweest. Hierna ga ik genieten van mijn tijd met mijn familie. Op het moment proberen mijn vrouw en ik ons gezin uit te breiden.”


Fadi Merza met zijn vrouw Ines
 
R1N: Stop je dan volledig met de sport?
 
“Nee, ik ga zeker verder met de sport na mijn carrière. Misschien als trainer en na verloop van tijd misschien een eigen sportschool.”
 
R1N: Je hebt al veel bereikt in je carrière. Heb je nog een doel wat je graag zou willen bereiken?
 
“Ik had graag een keer in de K-1 Max gevochten. Ik denk dat ik daar goede kansen had. Maar zoals bekend kom je daar alleen maar met de juiste connecties.”
 
R1N: Heb je naast de sport nog een baan?
 
“Jazeker, ik werk nu ongeveer vijf jaar bij het ministerie als vertaler. Ik vertaal Arabische en Duitse documenten. Het is een leuke baan en erg goed te combineren met mijn sport. Wat wil je nog meer?”
 
R1N: Onlangs verscheen er een foto van jou in het programma ‘Austria’s next top model op het internet. Was je daar te gast?
 
“Ik was daar uitgenodigd als jurylid. In Oostenrijk ben ik redelijk bekend geworden door mijn sportcarrière. Ik sta ook regelmatig in bladen. Veel kinderen en andere vechters kijken tegen mij op. Dit is een geweldig gevoel! ”


Fadi Merza als jurylid bij Austria’s next top model 
 

Fadi Merza vocht op 10 maart tegen de Portugees Dan Balsemao. Merza verloor deze partij op punten. Merza beschreef het als zijn slechtste gevecht uit zijn leven. Op 13 mei staat zijn volgende wedstrijd gepland.

R1N bedankt Fadi Merza voor zijn tijd en wenst hem succes met zijn voorbereiding voor zijn wedstrijd op 13 mei.
 
 Gesprek & tekst: Youri Loeffen