R1N in gesprek met Duane van Helvoirt:

16 februari 2012 te Helmond,

R1N ontmoet Duane van Helvoirt bij Calmaro Gym in Helmond. De Ossenaar timmert op het moment hard aan de weg in Amerika. Recent wist hij twee keer overtuigend te winnen en probeert zich zo in de schijnwerpers van de UFC te zetten.

“Vanaf mijn achtste woon ik bij mijn opa en oma”

“Sinds een jaar woon ik samen met mijn vriendin Manja in Oss. Tot een jaar geleden woonde ik bij mijn opa en oma. De reden hiervoor was de scheiding van mijn ouders toen ik twee was. Hierna bleef ik bij mijn moeder wonen tot haar overlijden in 1993. Daarna heb ik bij verschillende mensen gewoond, maar bij mijn opa en oma beviel het zo goed dat ik bij hen gebleven ben tot ik ging samenwonen. Ik vond daar echt een thuis.”

R1N: Hoe ziet jouw dagelijks leven eruit?

“Ik werk al bij de Rusheuvel in Oss vanaf de opening. Daarnaast volg ik al een jaar of zeven een hbo-studie op de HAN,” vertelt hij lachend. “Ik studeer Sport, Gezondheid en Management. Eigenlijk moest ik deze studie zo’n anderhalf jaar geleden afronden, maar zoals het er nu naar uitziet ben ik over twee maanden klaar. Ik hoef alleen nog maar mijn scriptie af te ronden en te verdedigen. ”

“Ik wil me focussen op mijn MMA-carrière.”

“Na mijn studie wil ik alleen nog maar MMA-partijen draaien. Ik wil me focussen op mijn MMA-carrière. Toen ik een jaar geleden bij Calmaro Gym kwam, had ik precies uitgestippeld wat ik precies wilde bereiken. Er moest binnen een jaar of twee resultaat zichtbaar zijn. Ik moest tenslotte aan mijn toekomst denken. Daarom wil ik nu ook mijn studie afronden.”

R1N: En als er niets uitkomt?

“Dan ga ik iets met mijn studie doen of ik begin zelf een sportschool. Op dit moment werk ik erg hard aan mijn MMA-carrière. Als er geen resultaat uitkomt dan kan ik mezelf niets verwijten. Ik heb er tenslotte alles voor gedaan. Als er wel resultaat uitkomt, en ik op 35ste nog kan knokken, is mijn droom uitgekomen.”

R1N: Denk je dat je goed genoeg bent voor de UFC?

“Ja, ik denk dat ik aardig op weg ben. Ik ben altijd heel realistisch tegen mezelf. Als ik denk dat ik iets niet kan, dan zou ik er ook niet voor gaan. Maar ik denk wel dat het in me zit en ik het kan. Ik had een probleem met het vinden van de juiste trainer. Ik heb in Marco van den Broek en Petra Janssen van Doorn twee heel goede trainers gevonden voor mijn staande werk en mental coaching.”

R1N: Waar train je voor het grondwerk?

“Het grondwerk beoefen ik bij Buel Sports onder leiding van Bjorno van Buel. Wij hebben daar een heel sterk judo-team.”

R1N: Hoe is het allemaal begonnen?

“Ik begon al vroeg met het beoefenen van vechtsporten. Op mijn vijfde begon ik met judo. Op mijn veertiende had ik de zwarte band. Na een tip van mijn trainer Remco Pardoel begon ik met het beoefenen van Braziliaans jiu-jitsu. Kort daarna maakte ik de overstap naar het MMA en begon met het nemen van kickbokslessen.”

Duane wist twee keer Europees kampioen Braziliaans jiu-jitsu in de blauwe banden klasse te worden. Daarnaast werd hij ook nog tweede in de paarse banden klasse op het Europees Kampioenschap in de open gewichtsklasse. Duane is begonnen met het beoefenen van judo, Braziliaans jiu-jitsu en MMA bij Pardoel Sports/Gracie Barra onder leiding van Remco Pardoel.

“De chemie tussen Remco Pardoel en mij was weg met als resultaat dat wij ieder onze eigen weg gingen. Na die tijd zat ik een beetje in het dal van wat zal ik nu gaan doen. In die periode erna had ik maar één keer gevochten. Ik had wel gewonnen, maar het kostte me veel moeite.”

“Vanaf dat moment is het in een stijgende lijn omhoog gegaan”

“Na deze periode kwam ik Petra Janssen van Doorn tegen op een evenement waar ik zelf ook moest vechten. De manier waarop Petra met haar leden om ging sprak mij erg aan. Ze was namelijk erg respectvol en er was geen gescheld. Zulke dingen werken bij mij ook niet, dat zoek ik niet in een trainer.”

“Een vriend van mij zei dat ik eens een kijkje moest gaan nemen bij Calmaro Gym. Eenmaal daar aangekomen voelde alles weer super. De samenwerking ging erg goed en ik had gelijk goede contacten met iedereen op de sportschool. Vanaf dat moment is het in een stijgende lijn omhoog gegaan.”

Duane van Helvoirt won op 21 januari jongstleden zijn MMA-debuut in de VS tegen de 37-jarige Amerikaan Joe Maiani (2-2-0) in Richmond Virginia. Op 10 februari vocht hij voor de tweede keer in de VS. Hij wist de partij tegen Lester Caslow al in de eerste ronde te beslissen op submission.

R1N: Het gaat je erg voor de wind in Amerika de laatste tijd, kan je hierover iets vertellen?

“De laatste twee wedstrijden in Amerika gingen erg goed. Het voelde echt super!

R1N: Kreeg je toen het gevoel dat de puzzelstukjes op de juiste plaats vielen?

“Dat gevoel kreeg ik al na mijn partij tegen Marc Duncan. Deze partij was mij achteraf erg meegevallen. Ik heb hem namelijk erg hoog staan. Verder kon ik tijdens deze partij merken dat ik op alle vlakken vooruit was gegaan.”

Op 31 maart neemt Duane van Helvoirt het op tegen J. Eckert voor de Europese titel van de W.F.C.A. in de categorie -70.00 kilogram. Het evenement vindt plaats in Hoensbroek.

R1N: Hoe leef je naar een partij toe?

“Ik speel de partij altijd in mijn hoofd af en denk dan aan het verloop van de partij. Hier helpt mijn trainer Marco van den Broek mij mee. Hij visualiseert de partij met mij en vaak blijkt het dan ook precies zo te gaan.”

R1N: Hoe kijk je tegen je volgende gevecht aan?

“Ik vind het super tof dat ik voor een titel mag vechten. Maar het gaat mij om de persoon te verslaan. Dat er een titel bij komt kijken vind ik geweldig, maar dit is niet mijn eerste prioriteit.”

R1N: Wanneer kom je weer in actie in de Verenigde Staten?

“De exacte datum weet ik nog niet. Waarschijnlijk kom ik halverwege dit jaar weer in actie in de Verenigde Staten.”

R1N bedankt Duane van Helvoirt voor zijn tijd en wenst hem succes toe voor zijn partij op 31 maart in Hoensbroek.

Gesprek: Hans Loeffen
Tekst & Foto’s: Youri Loeffen

Record Duane van Helvoirt:

 

Duane van Helvoirt vs Joe Maiani (CSC 32)
Duane van Helvoirt wint op submission (round 1)

Duane van Helvoirt vs Lester Caslow (ROC 39 – Ring of Combat 39)
Duane van Helvoirt wint op Submission (Triangle Choke) (round 1)

Duane van Helvoirt vs Marc Duncan (OG2F – One Gate 2 Far)
Duane van Helvoirt wint op Submission (Triangle Choke) (round 1)

Duane van Helvoirt vs Abi El-Khalfi (BOTS 9 – Battle of the South)
Duane van Helvoirt wint op Submission (Triangle Choke) (round 1)

Duane van Helvoirt vs Marat Muradov (OG2F – One Gate 2 Far)
Duane van Helvoirt wint op Submission (Rear-Naked Choke) (round 1)

Duane van Helvoirt vs Maros Nagy (DG – Den Gladiatora 7)
Maros Nagy wint op KO (Slam and Punches) (round 1)

Duane van Helvoirt vs Deividas Flederzinkas (Heat FC – Heat FC 4)
Duane van Helvoirt wint op TKO (Punches) (round 1)

Duane van Helvoirt vs Daniel Thomas (CW 12 – Nightmare)
Daniel Thomas wint op Submission (Guillotine Choke) (round 2)

Duane van Helvoirt vs Eddy ter Veen (Heat FC – Heat FC 3)
Duane van Helvoirt wint op Submission (Armbar) (round 1)

Duane van Helvoirt vs Siegfried Baltruschat (Kenpokan – Fight Night 4)
Duane van Helvoirt wint op Submission (Triangle Choke) (round 1)

Duane van Helvoirt vs Victor Kuku (Heat FC – Samurai Spirits)
Victor Kuku wint op TKO (Doctor Stoppage) (round 1)

Duane van Helvoirt vs Firas Manoun (HOC 7 – Outsider Cup 7′
Firas Manoun wint op TKO (Punches) (round 1)

Duane van Helvoirt vs Volkan Cift (SC – Staredown City)
Duane van Helvoirt wint op Submission (Armbar) (round 1)

Duane van Helvoirt vs Tobias Krone (UG 4 – 20 Years Anniversary)
Duane van Helvoirt wint op Submission (Triangle Choke) (round 1)