R1N in gesprek met Michael Knaap:

18 april 2012 te Nijmegen,

R1N gaat in gesprek met de 28-jarige MMA-vechter Michael Knaap. Knaap, trotse vader van vier kinderen, Felicia, Shaira, Davy en Kenji woont samen met zijn vriendin Eveline en zijn kinderen in het noorden van het land.

R1N: Wat doe je naast je MMA-carrière?

“Ik heb sinds anderhalf jaar een eigen sportschool ‘Team Knaap’. Ik geef les in kickboksen, MMA en fitness. Ik ben er aanwezig van negen uur ‘s ochtends tot negen uur ‘s avonds. Ik geniet hier erg van en ik moet zeggen dat het erg goed loopt.

R1N: Wanneer begon je met het beoefenen van MMA?

Ik ben begonnen bij Hans Nijman en Michel van Halderen. Op mijn vijftiende ben ik vertrokken naar Bob Schrijber en Irma Verhoeff. Nadat Bob ging verhuizen werd het reizen mij allemaal een beetje teveel. In goed overleg met Bob ben ik in het noorden gaan trainen. Bob heeft mij daar op gang geholpen en zelfs een baantje voor me geregeld.

R1N: Wat vonden je ouders ervan dat je met deze sport begon?

“Mijn ouders vonden het maar niets. Mijn moeder is de eerste 6 jaar niet mee gegaan om te kijken, ze kon er niet tegen. Daarna is ze 3 keer komen kijken. Ze nam dan haar eigen handdoek mee, zodat ze die in de ring kon gooien als ze vond dat het er te hard aan toe ging. Mijn vader vindt het nu geweldig en is er altijd bij. Hij is mijn grootste fan.”

R1N: Waar train je nu?

“Momenteel train ik op mijn eigen sportschool met mijn eigen leerlingen en Alex Brinks. Ik ga mezelf nu ook weer voorbereiden met Roy van der Wal.”

“Ik ben lang weggeweest in verband met een blessure”

“Op 16 april 2011 organiseerde ik een evenement in Ter Apel. Twee weken eerder had ik een klein scheurtje in mijn knieband opgelopen, maar wilde zeker op mijn eigen evenement geen partij afzeggen. Tijdens de wedstrijd verstapte ik me en scheurde mijn knieband helemaal af. Toen volgde een revalidatie van negen maanden. Achteraf gezien was dit dus niet erg verstandig.”

R1N: Aan welke periode heb je de mooiste herinneringen?

“Ik vind dat het MMA tegenwoordig erg veel op schaken lijkt en dat vind ik jammer. Vroeger was het gewoon knallen in de ring en daar houd ik meer van. Mijn mooiste herinneringen heb ik aan de tijd samen met Bob Schrijber. Het was één grote familie en we gingen er echt samen voor.”

R1N: Op 24 november neem je het op tegen Jamie Saunders. Wat zijn je verwachtingen?

“Jamie gaat gewoon neer, dat verdient hij ook. Hij heeft een grote mond. Evenals zijn broers kan hij deze beter gebruiken om te zingen.”

R1N: Je speelt mee in de serie ‘Van God Los’, hoe ben je aan deze rol gekomen?

“Het castingbureau had mij ergens op een foto gezien. Er is toen via Sem Schilt contact met mij gelegd. Ik kreeg het script toegestuurd en deed vervolgens auditie. Hier waren meer mensen uit de vechtsport aanwezig, waaronder Tyrone Spong. Ze kozen mij uiteindelijk, een logische keuze,” vertelt hij lachend. “De opnames vonden twee weken later plaats. Ik werkte onder andere met Katja Schuurman, dat is een aardige vrouw.”

R1N: Wat voor rol speel je?

“Ik speel samen met Juda Goslinga de hoofdrol. Wij spelen twee vrienden die ruzie krijgen. Maar voor het vervolg zou je echt tot 3 juni moeten wachten. Ik beloof dat het een spannende aflevering wordt.” R1N: Wil je verder nog iets kwijt?

“Via deze weg wil ik Eveline bedanken dat ze me door dik en dun steunt in alles wat ik doe. En natuurlijk ook alle trainers en sparringpartner die mij door de jaren heen hebben geholpen. Aswin Steenbergen bedankt dat je mij de kans biedt om op jouw mooie evenement mijn comeback te maken tegen Jamie Saunders.”

R1N wenst Michael Knaap succes toe met zijn wedstrijd op 24 november en bedankt hem voor het gesprek:.

Gesprek: Hans Loeffen
Tekst: Youri Loeffen