De Europese boksfederatie (EUBC) heeft Minsk in Wit-Rusland aangewezen als de volgende plaats waar het Europees kampioenschap mannen in 2013 zal worden gehouden. De Nederlandse boksbond was ook kandidaat, maar kreeg tijdens een vergadering voor het Olympisch kwalificatietoernooi in Trabzon (Turkije) geen meerderheid van de stemmen, ondanks de grote tevredenheid over de organisatie van het EK vrouwen vorig jaar in Rotterdam. De kosten voor overnachtingen in de verplichte viersterren hotels met een full board garantie zijn in Minsk bijna de helft voordeliger. De afgevaardigden uit de meeste Oost-Europese landen gaven uiteindelijk de voorkeur aan de goedkopere aanbieding.

“Dat is tegenwoordig het probleem van bijna alle West-Europese bonden. Daarom zijn ze de laatste jaren in officiële bid-procedures steeds in het nadeel’’, zei EUBC-president Furgoni in een toelichting. “Niemand kan zeggen dat het officiële bid van Nederland in combinatie met Rotterdam Topsport van minder niveau was. Integendeel, het was minstens gelijkwaardig. Daar lag het niet aan. Maar als het daarna op een stemming aankomt, kiezen de geachte bestuursleden toch voor de stad waar hun federatie minder kosten hoeft te maken. Het is ontzettend jammer voor Nederland, dat zich zo goed had voorbereid en heeft gepresenteerd. Maar alle landen in West-Europa kunnen geen concurrerende offerte meer uitbrengen, zodra een land uit Oost-Europa zich kandidaat stelt.’’

De vertegenwoordiger van Noorwegen gaf een mooi voorbeeld. Hij wilde twee jaar geleden graag het WK vrouwen 2012 in Oslo organiseren. “We hadden er alles aan gedaan om een zo voordelig mogelijke aanbieding uit te werken voor de deelnemende federaties. Net als Nederland gaven we uiteindelijk in Mexico een presentatie, die klonk als een klok. Dat vond iedereen. Maar staande de vergadering bracht China zonder voorbereiding, zonder vooraankondiging, zonder officiële presentatie een bod uit waarvan iedereen zei ‘daar moet ongelooflijk veel geld bij’. Nee, wat dat betreft, zie ik voorlopig geen EK meer worden toegewezen aan een van de westerse landen,’’ aldus de zegsman.