Met een geëmotioneerde stem en maar al te goed beseffend dat het moment van afscheid nemen definitief een feit is, stond oud-wereldkampioen Don Diego Poeder in het Topsportcentrum Rotterdam om zich heen te kijken. Hij had zojuist Daniil Peretyatko, een in Noorwegen wonende Rus van 110 kilo, in de vierde ronde op de knieën gekregen en zijn missie was beëindigd.


foto: Don Diego Poeder in gevecht met Daniil Peretjatko

Don Diego wilde nog een keer in actie komen voor het thuispubliek en daarna zou het over en sluiten maar zijn. Een prachtige carrière zat erop met het Nederlands Kampioenschap zwaargewicht (1992 en 1993), het veroveren van een zilveren medaille tijdens het EK in 1993 en de wereldtitel in 1997. Het had hem gebracht waar hij wezen wilde, op vele plaatsen in de wereld, en de successen waren legio. Maar eens houdt het op. Echt op!

Dat hij in zijn laatste gevecht tijdens de Ben Bril Memorial in het mooiste theater van Nederland, Carré, een stap terug had moeten doen en was neergegaan, zat hem dwars. Zó verlaat men de boksring niet met zo´n geweldige staat van dienst. Dat wilde hij nog een keer overdoen. Anders, stijlvoller vooral en daarvoor was deze laatste exercitie bedoeld. In zijn thuisstad, voor een opmerkelijk volle zaal, moest waardig afscheid worden genomen. Met Bas Duchenne en Chris de Korte als zijn trainers in de hoek. De beloning was ernaar. Don Diego Poeder werd na zijn overwinning geëerd als jarenlange ambassadeur van Rotterdam Topsport. Uit handen van directeur Hans den Oudendammer heeft hij de Faas Wilkes trofee in ontvangst mogen nemen. Deze bijzondere prijs reikt de gemeente Rotterdam uit aan sporters die in Rotterdam wonen en een prestatie op wereldniveau geleverd hebben.

Een evenement met een huldebetoon aan zo´n grote sportman is een uitzondering. Daar loopt het publiek nog voor uit, bleek deze zondagavond. Maar dat is eenmalig, niet structureel voor het boksen. Zoals eerder geschreven trok het NK van de laatste twee jaar nog geen 200 toeschouwers, een zorgelijke zaak. Daar verandert het geslaagde afscheidsgala van Don Diego niets aan. Deze gezellige ambiance was tevens een stimulans en een laatste test voor Europees kampioene Marichelle de Jong. De huidige nummer 1 op de wereldranglijst vertrekt donderdag naar China waar zij hoopt uit te blinken in de klasse tot 69 kilogram. Geen Olympische klasse maar wel een klasse waarin een wereldtitel op het spel staat. Dat doel is haar volgende uitdaging. Daar waar Nouchka Fontijn een plaats voor de Spelen van Londen 2012 probeert af te dwingen. Marichelle deed het goed. Zij klopte Lauren Price uit Wales, de nummer drie van de wereld en stapt met een berg zelfvertrouwen in het vliegtuig. Ze reist samen met haar trainer Ton Dunk. Ook de Rotterdamse bokser Stephen Danyo van de Rotterdamse boksschool Van ’t Hof maakte indruk met een snelle knock-out zege.