Een delegatie van de Ben Bril Memorial bracht zaterdag 5 april een bliksembezoek aan het acht mans toernooi The Prizefighter in Belfast. Een ware beleving in de King’s hall met een kleine 3000 toeschouwers. Zo’n beetje profboksen oude stijl, zonder VIP-tafels en entertainment. Maar met knalharde partijen. Nog niet eens van het allerhoogste niveau maar wel met héél veel strijd. Deze nieuwe opzet is drie jaar geleden in het leven geroepen door Matchroom, het promotiebureau van Eddie Hearn en wordt steeds populairder in Groot-Brittannië.

De aanpak is in zeker opzicht te vergelijken met de Grote Prijs van Amsterdam tijdens de jaarlijkse Ben Bril Memorial, dat zelfs nog een jaar werd opgericht. Dat opmerkelijke initiatief in Carre is ontstaan doordat destijds boksers tegen kickboksers te laten uitkomen maar vanuit een ander perspectief. Kickboksers, die dagelijks boksen, zijn er in overvloed in Nederland en confrontatie tegen boksers van origine was dan een aantrekkelijke uitdaging. Matchroom gaat uit van een geheel ander principe. Wie strijd in de ring wil leveren, of hij nou veel of weinig ervaring heeft, dat maakt niet uit, is welkom en kan meedingen naar de hoofdprijs van 40.000 euro. Een selectiecommissie bepaalt uiteindelijk of de uitgenodigde deelnemers voldoen aan het vereiste standaardniveau. Het aantal gebokste partijen is daarbij niet van grote betekenis.

Het moet gezegd, spanning was er volop in het acht mans toernooi. Niet elke partij van drie keer drie minuten was een genot voor het oog, hoewel die er ook bij waren, maar de totale avond werd afgesloten met een tevreden gevoel. Het publiek had gezien wat men had verwacht. Boeiende wedstrijden met op het eind een meedogenloze winnaar Eammon O’Kane, die de felbegeerde cheque in zijn zak stak. Een 30-jarige kanshebber, die pas in juni vorig jaar prof werd en in vier wedstrijden ongeschonden overeind was gebleven. Een omvangrijke supportersgroep had twaalf uur in de bus gezeten om aanwezig te zijn bij de unieke kans voor hun favoriet. Hij trad voor goed uit de schaduw. Sky sport zond het programma in heel Groot Brittannië rechtstreeks uit.

De grote vraag is – en daar ging het BBM-delegatie eigenlijk om – heeft het zin om deze opzet ook in Nederland toe te passen. Bij de Ben Bril Memorial is destijds met het vier mans toernooi de eerste stap in deze nieuwe richting gezet. Kan een opzet van acht deelnemers in Carre ook? In een land met weinig profboksers lijkt dat moeilijk. Men krijgt nooit het vereiste aantal bij elkaar, ook al wordt het gewichtsverschil tot een acceptabel niveau verruimd. Maar toch .. in combinatie met boksers uit België of enkele uitgenodigde buitenlanders kan het experiment wellicht ook hier slagen. Eind goed al goed, iets dergelijks opzetten is zeker het overwegen waard, alleen nog niet voor 15 oktober 2012. De periode om een dergelijke benadering succesvol af te ronden, is te kort. Maar wie weet in 2013!

Bepaalde zaken vielen op. De wedstrijden liepen aan een stuk door. Niks geen verplichte rustperiode van een uur, zoals wordt voorgeschreven bij de Grote Prijs van Amsterdam. In tegendeel, de show must go on. De winnaars van de voorronden stond binnen een half uur weer in de ring voor het volgende gevecht en wie het geluk had ook die partij te winnen, kon binnen een kwartier weer de kleedkamer verlaten voor de finale. Een strak wedstrijdschema was noodzakelijk, omdat de televisie meekeek. Matchroom verklaarde deze voortvarende aanpak met de theorie, wie in het boksen een titelgevecht levert moet twaalf ronden achter elkaar de strijd aanbinden en fysiek mag het dan geen enkele probleem zijn om drie keer drie ronden in zo´n korte tijd te boksen. Een ander opvallend aspect was dat alle arbitrale beslissingen onomstreden waren. Matchroom had de beste scheidsrechters en juryleden aangesteld.

Al met al, beslist de moeite waard om eens meegemaakt te hebben. Het geeft een nieuwe kijk op het boksen. Een Olympische sport in beweging waarin ook de wereld amateurbond (AIBA) zijn aandeel heeft. Na de Spelen van Londen 2012 wordt de kap afgeschaft en wordt de boxpointer niet meer gebruikt. Conclusie: het boksen gaat een boeiende tijd door.