De Amerikaanse bokser Johnny Tapia, wie vijf wereldtitels in drie gewicht divisies heeft gewonnen, is afgelopen zondag dood gevonden in zijn huis in Albuquarque. Tapia werd 45 jaar oud. Zijn doodsoorzaak is op dit moment nog onbekend.

Verkracht en vermoord

Boks fans zullen Tapia niet alleen herinneren als een spectaculaire bokser, maar ook om zijn veelzijdigheid en tragedie.De vader van Tapia werd vermoord voor hij geboren werd. Zijn moeder werd voor zijn eigen ogen ontvoerd toen hij acht jaar oud was. Ze werd verkracht en meerdere malen gestoken. Ze werd voor dood achter gelaten door haar ontvoerder. Ze werd door de politie gevonden nadat ze honderd meter over de weg was gekropen. Vier dagen later overleed ze in het ziekenhuis. Opgevoed door zijn oma begon Johnny Tapia aan zijn boksavontuur op 9-jarige leeftijd.

Vijf wereldtitels

Met zijn bokscarrière ging het beter dan zijn verleden. In 1988 op 21-jarige leeftijd werd Tapia professional. Zes jaar later wist hij zijn eerste wereldtitel te winnen, de WBO super vlieggewicht titel. Deze wist hij tien keer met succes te verdedigen. Tapia won vijf wereldtitels in drie gewicht divisies en leed slechts 7 nederlagen in 65 wedstrijden.