R1N in gesprek met Imro ‘Murder’ Main:

26 mei 2012 te Amstelveen,

Op zaterdag 26 mei vocht Imro Main de hoofdpartij op het Rings evenement tegen Souhail Loukili. De partij wist Main op punten te winnen. Voor het evenement van start ging zocht R1N hem op in de kleedkamer.

R1N: Zou je allereerst iets kunnen vertellen over hoe je in de kickbokswereld terecht bent gekomen?

Dat is een heel lang verhaal. Ik ben begonnen met het kijken van Thai- en kickboksen op Eurosport. Daar zag ik partijen van Peter Aerts en Ramon Dekkers. Door deze partijen begon het te jeuken. Ik heb eerst nog een paar jaar karate gedaan, ik keek toen graag naar Bruce Lee en op mijn 14e/15e ben ik begonnen met kickboksen. Mijn eerste partij was een hele leuke partij die ik op KO won. Dat was heerlijk!

R1N: Hoeveel partijen heb je inmiddels gevochten?

Ik heb nu 88 partijen gevochten. Hiervan wist ik er 65 te winnen. 58 wist ik door middel van knock-out te winnen.

R1N: Kan je iets vertellen over het verloop van je carrière als vechter?

“Toen ik jonger was ging ik er helemaal voor en trainde ik als een beest. Er waren toen ook periodes dat ik hele series op knock-out won. Ik ben nu wat ouder, werk 40 uur in de week en heb een gezinnetje. Hier gaat natuurlijk ook heel wat aandacht naar uit, vandaar dat mijn trainingsschema wat minder intensief is geworden.”

R1N: Hoe ziet een normale week voor jou eruit?

“Ik werk inmiddels al 15 jaar bij KLM als loodsmedewerker. Ik werk in shifts en doe de voorbereidingen voor grote vrachtvluchten naar Amerika, China, enzovoort.”

R1N: Is dat wel te combineren met het vechten van wedstrijden?

“Het is wel te combineren, maar mijn trainingen zien er nu wel anders uit dan vroeger en ik train ook iets minder vaak. Ik zorg wel dat mijn conditie op peil is, maar ik train minder op techniek. Die goede harde stoten zitten er nog wel in, die zijn nog net zo hard als vroeger,” vertelt hij lachend. “Ik ben nog steeds de oude. Dus voor al die jonge jongens die me willen uitdagen, laat maar komen!”

R1N: Dus er staat Souhail Loukili heel wat te wachten?

“Zeker! Ik wil elk gevecht afmaken en het is leuk dat ik tegenover hem sta, maar waarschijnlijk voor hem nog leuker dat hij tegenover mij staat. Ik heb dit keer niet zo hard getraind als normaal, maar ik heb een goed gevoel bij Rings. Ik heb hier hele mooie partijen gedraaid en ga dat nu weer doen.”

R1N: Wat weet je over Souhail?

“Helemaal niets. Dat wil ik ook helemaal niet van tevoren weten, dat zie ik wel in de ring. Anders voel ik me toch wat ongemakkelijk, ik zie het wel als ik tegenover hem sta. Ik ben gewoon een vechter en ik vecht vanuit mijn hart!”

R1N: Wat is voor jou het hoogtepunt uit je carrière?

“Ik heb sowieso mooie herinneringen aan Rings. Mijn mooiste partij was die tegen Najim Ettouhlali. Dit was op Rings voor de K-1 Max. Ik was hier de underdog, maar won de partij op knock-out.”

R1N: Heb je ook negatieve herinneringen overgehouden aan de vechtsport?

“Nee, alleen maar positieve herinneringen. Ik heb er altijd het beste van proberen te maken.”

R1N: Is dat ook hoe je in het leven staat?

“Ja, ik denk het wel. Zo ben ik ook opgegroeid, ik ben een knokker. Ik was ook een jochie van de straat, weet je. Daardoor zat het ook in mijn aard om in dit wereldje te stappen, vechten tot de dood. Later begon ik het leuk te vinden en toen ben ik me erin gaan verdiepen. Toen werd ik steeds beter en kreeg ik ook mijn bijnaam ‘Murder’.”

R1N: Hoe is jouw bijnaam ontstaan?

“Dat was in de tijd toen ik nog bij Ilonka Elmont trainde. Zij vond mijn gevechten heel bruut, ze vond dat ik vocht als een moordenaar. Maar ik wilde een Engelse bijnaam, vandaar “Murder”.”

R1N: Hoe kijk je naar de toekomst als het gaat om kickboksen?

“Mijn toekomst zie ik positief. Ik ben nu 36 jaar en wil nog twee of drie jaar vechten. Hierna wil ik andere jongens gaan begeleiden bij Carbin.”

R1N: Geef je nu ook al les?

“Nee, nog niet, maar later wil ik zeker les gaan geven. En wie weet een eigen sportschool, dat zou heel mooi zijn.”

R1N: Dus we kunnen nog een paar jaar genieten van jou als vechter en daarna als trainer?

“Ja, dat is wel de bedoeling.”

R1N bedankt Imro Main voor het gesprek.

Gesprek en tekst: Rens Boeijen