R1N sprak tijdens het Rings evenement met de 37-jarige Björn ‘The Rock’ Bregy (34-18- (1 no contest), 29 knock-outs). Deze twee meter lange Zwitser heeft een indrukwekkende carrière achter de rug. Met overwinningen op Gokhan Saki, Ray Sefo en Alexey Ignashov behoorde deze man tot de wereldtop.

R1N: Hoe is het voor jou allemaal begonnen?

“Ik ben begonnen met Yoseikan karate waar ik uiteindelijk wereldkampioen in geworden ben. Vervolgens ben ik overgestapt naar het kickboksen. In het jaar 2000 ben ik hiervoor speciaal naar Nederland gekomen. Destijds sliep ik bij Vos thuis. Ik heb toen een tijdje heen en weer gereisd en ben uiteindelijk in Nederland komen wonen.”

R1N: Je spreekt goed Nederlands, heb je dat hier geleerd of ben je tweetalig opgevoed?

“Nee, dat heb ik hier geleerd. Ik spreek vijf talen dus Nederlands kon er ook nog wel bij.”

R1N: Ben je nog betrokken bij de vechtsportwereld?

“Ik ben inderdaad nog steeds betrokken bij de vechtsportwereld. Ik geef vooral krachttrainingen aan opkomende talenten. Zelf train ik bij Mike’s Gym. Ik geef fitness les in Oost en bij Carlos Lens in Zuid.”

R1N: Wat is je geheim om zo afgetraind te blijven?

“Dat is mijn werk. Ik heb een aantal diploma’s gehaald om dit zo goed mogelijk te kunnen doen. En ik ben één van de weinige vechters die altijd heel goed op zijn voeding heeft gelet en aan krachttraining heeft gedaan, dat zit in me. En ik ontwikkel dat altijd verder, ik probeer altijd nieuwe dingen uit. Je moet toch ook goed advies aan je klanten kunnen geven.”

R1N: Om even terug te komen op het kickboksen, wat is de laatste partij die je hebt gevochten?

“Dat was tijdens het It’s Showtime 2010 evenement in Hongarije. Ik won hier op punten van Wendell Roche.”

R1N: Wist je van tevoren dat dit je laatste partij zou zijn?

“Nee, natuurlijk niet, maar misschien is het nog niet te laat. Zeg nooit nooit. Als ik dit zie begint het weer te kriebelen.”

R1N: Dan word je weer enthousiast?

“Ja, tuurlijk, dan wil je weer de ring in. Dat is mijn leven. Ik vind het mooi om te zien. Ik ben al zo lang niet meer bij een evenement geweest. Ik zie al die spanningen bij mensen die hun eerste partijen vechten, zo is iedereen ooit begonnen.”

R1N: Wat is het hoogtepunt uit je carrière?

“Dan moeten we terug naar 2006. Ik won destijds in de Amsterdam Arena de K-1 World Grand Prix. Ik eindigde bij de 16 beste vechters en vocht datzelfde jaar in Osaka tegen Sem Schilt. Die partij heb ik helaas verloren.”

“Vechten doe je met je hart, punt”

“Niemand wilde destijds tegen hem vechten. Ik heb nooit een tegenstander uitgezocht of ontweken. Er zijn genoeg vechters die uit tactische overwegingen het tegen bepaalde jongens niet willen opnemen. Dat zijn geen vechters. Vechten doe je met je hart, punt.”

R1N: Ik hoor veel positieve dingen die de vechtsport en krachtsport je hebben gebracht. Zijn er ook punten waar je met een minder goed gevoel op terug kijkt?

“Ja, tuurlijk, er zijn altijd mindere momenten. Helaas hoort dat bij de sport. In iedere sport is er politiek, dat heeft zijn leuke en mindere leuke kanten.”

R1N: En als we het over knock-outs hebben, is dat gevoelig?

“Bepaalde partijen heb ik nog steeds niet teruggezien. Daar heb ik niet zo’n trek in en dan baal ik van mezelf. Ik ben altijd zelf mijn grootste tegenstander geweest.”

R1N: Wat zijn dingen die je interesseren buiten de vechtsportwereld?

“Ik heb een hond en verder wil ik mezelf op alle fronten blijven uitdagen. Ik zou niet op kantoor kunnen zitten of iets dergelijks. Mijn passie ligt toch in de sport.”

R1N: Wil je tot slot nog iets kwijt?

“Ik hoop dat het goed blijft gaan met deze sport en dat de sport een hart krijgt. Heel veel mensen die ermee van doen hebben helpen de sport naar de klote en dat vind ik jammer.”

R1N bedankt Björn Bregy voor dit openhartig interview en we wenst hem veel geluk en succes in de vecht- en krachtsport toe.

Gesprek en tekst: Rens Boeijen