De Olympische Spelen van Londen zijn al in volle gang. Topatleten vanuit de hele wereld zijn naar de Engelse hoofdstad afgereisd voor slechts één ding, namelijk het winnen van een gouden medaille. R1N blikt terug op enkele succesvolle boksers die een medaille hebben gewonnen tijdens de Olympische Spelen.


foto: Muhammad Ali wint goud op de Olympische Spelen van Rome in 1960

George Foreman

Foreman won goud tijdens de Olympische Spelen in Mexico City in 1968 en won vijf jaar later The Ring, WBC & WBA wereld zwaargewicht titels na een technisch knock-out overwinning op Joe Frazier. Dit gevecht werd door The Ring Magazine bekroond met ‘1973 Fight of the Year’. Deze titels moest Foreman in 1974 afstaan aan ‘The Greatest’ Muhammad Ali. Dit gevecht werd eveneens door The Ring Magazine bekroond met ‘The Fight of the Year’. In 1977 besloot Foreman een punt achter zijn carrière te zetten. Bijna 10 jaar later kwam de Amerikaan op 45-jarige leeftijd terug in de ring en kende nog veel successen.

Sugar Ray Leonard

Net als George Foreman wist ook Leonard een gouden medaille op de Olympische Spelen te winnen. Daarvoor moeten we terug naar het jaar 1976. De Olympische Spelen vonden destijds plaats in Montreal, Canada. Leonard, wie vocht in het weltergewicht, middengewicht, super middengewicht en licht middengewicht kende slechts drie nederlagen in zijn professionele bokscarrière en wist in al deze gewichtsdivisies titels binnen te slepen. In 1996 besloot Leonard een punt achter zijn carrière te zetten.

Lennox Lewis

Lewis won tijdens de Olympische Spelen van Seoul in 1988 goud na een knock-out overwinning op Riddick Bowe. In 1992 won Lewis de Commonwealth zwaargewicht titel na een technisch knock-out overwinning op de Canadees Donovan Ruddock. In datzelfde jaar won Lewis de WBC zwaargewicht titel nadat Ruddock weigerde zijn WBC titel te verdedigen. Deze titel moest Lewis twee jaar later afstaan aan Oliver McCall. Lewis besloot na zijn winst op Vitali Klitschko in 2003 zijn handschoenen aan de wilgen te hangen.

Roy Jones, Jr.

Jones Jr. won in de licht middengewicht klasse zilver tijdens de Olympische Spelen in Seoul in 1988. Jones Jr. wist 34 partijen ongeslagen te blijven en leed zijn eerste nederlaag in 1997. Vandaag de dag is de inmiddels 43-jarige Amerikaan nog steeds actief. Door de jaren heen wist ‘Captain Hook’, zoals zijn bijnaam luidt, titels in het middengewicht, super middengewicht, licht zwaargewicht en in het zwaargewicht te winnen.

Oscar De La Hoya

The Golden Boy is tot op heden de best verdienende bokser allertijden. Naar verluidt won De La Hoya $ 696 miljoen aan pay-per-view inkomsten. Hij won een gouden medaille op de Olympische Spelen van Barcelona in 1992. De La Hoya is de oprichter van het combat sport promotiebedrijf Golden Boy Promotions.

Floyd Mayweather Jr.

David Reid is dan wel de enige Amerikaanse bokser wie goud won tijdens de Spelen in Atlanta in 1996, maar de winnaar van het brons, Mayweather Jr. werd één van de grootste sterren uit het boksen. Nu 16 jaar later heeft hij nog steeds geen nederlaag geleden. Mayweather won onder meer van Oscar De La Hoya, Shane Mosley, Diego Corrales, Arturo Gatti, Zab Judah, Ricky Hatton en Miguel Cotto. Op dit moment zit de bokser een gevangenisstraf van 87 dagen uit voor het mishandelen van de moeder van zijn kinderen.

Amir Khan

Het is moeilijk om te geloven dat Khan slechts 25 lentes jong is. Op 17-jarige leeftijd won de Brit zilver tijdens de Olympische Spelen van Athene in 2004. In 2005 begon Khan aan zijn professionele bokscarrière en boekte knappe overwinningen op Paulie Malignaggi en Zab Judah.

Andre Ward

In 2004 tijdens de Olympische Spelen in Athene won Ward goud in het licht zwaargewicht. Tot op de dag van vandaag is Ward ongeslagen en werd in 2011 benoemd tot ‘Ring Magazine fighter of the year’.

Wladimir Klitschko

De inmiddels 36-jarige ‘Dr. Steelhammer’ domineert al jaren met zijn broer Vitali Klitschko de zwaargewicht divisie. In tegenstelling tot zijn broer, kwam Wladimir wel in actie tijdens de Olympische Spelen. In 1996 won Wladimir goud tijdens de Olympische Spelen van Atlanta. Klitschko leed slechts 3 nederlagen in zijn 61 partijen tellende carrière. Recent won de bijna twee meter lange Oekraïner op knock-out van de boksveteraan Tony Thompson.

Muhammad Ali

Ali won goud tijdens de Olympische Spelen van Rome in 1960. We kunnen een boek vullen over het leven van deze legendarische bokser, die op de wereld werd gezet als Cassius Clay. Ali won titels bij The Ring, WBC, NABF en WBA. Met zijn legendarische overwinningen op onder meer George Foreman, Joe Frazier en Leon Spinks is het niet gek dat Ali benoemd werd tot ‘Sportsman of the Century’.

Opgetekend door Youri Loeffen