De 67-jarige Cor van der Geest maakt zich zorgen de toekomst van het Nederlandse judo. “Als er niets verandert, halen we over acht jaar bij de Spelen helemaal geen medailles meer. We hebben geen hoofdsponsor en te weinig goede trainers,” aldus Van der Geest.

“Mentaal zijn we niet goed genoeg”

Nederland sleepte bij de Olympische Spelen van Londen slechts twee bronzen medailles in de wacht. In 2008 won Nederland vijf medailles (één zilver en vier brons. “We hadden zes medaillekandidaten. Dat moet je in judo altijd delen door twee. Dus we hadden drie medailles moeten hebben van verschillende kleuren. Dat is niet gelukt. Twee plakken is gewoon te weinig, zeker omdat er echt kansen waren op goud. Het was ons toernooi niet,” aldus Van der Geest. Volgens Van der Geest verloren de Nederlandse judoka’s vaak op hardheid en mentale veerkracht. “Mentaal zijn we niet goed genoeg. En dus gaan we evalueren, maar dat doen we altijd. Veranderen om het veranderen heeft geen zin.”

Ergeren

Van der Geest ergert zich bovendien aan de houding en beleving van veel Nederlanders tijdens grote sportevenementen. “Nederland is een decadent land aan het worden”, aldus de technisch directeur van Judo Bond Nederland (JBN) zondag in Londen. Volgens Van der Geest gaat het vaak al helemaal niet meer om de sport zelf. “We zijn vaak al dronken en lopen de polonaise voordat een toernooi begint. Nederlanders hebben zin in een feestje, en daar is de sport voor nodig. Je kunt je wel afvragen of dat een goede ontwikkeling is. Ik vind dat een zorg.”