Onlangs moest de bokswereld afscheid nemen van Hall of Fame bokstrainer Emanuel Steward. Steward, wie ooit begon als amateurbokser, kreeg bekendheid als trainer van diverse wereldkampioenen.

Golden Gloves

Steward, geboren op 7 juli 1944 in Bottom Creek, West Virginia, werd voor het grote publiek bekend als trainer van het wereldberoemde Kronk Gym. Maar voordat hij deze bekendheid kreeg was Steward een zeer succesvolle amateurbokser. Van zijn 97 partijen verloor hij er slechts 3. Eén van zijn hoogtepunten vond plaats in 1963 toen hij het Golden Gloves toernooi in het bantamgewicht wist te winnen. Steward heeft nooit de overstap naar het profboksen gemaakt omdat hij geen eerlijk management vinden kon.

Kronk Gym

Steward besloot te kiezen voor vastigheid en accepteerde een baan bij een energiecentrale in Detroit. Omdat hij van het boksen geen afscheid kon nemen, besloot Steward in 1971 als parttime trainer aan de slag te gaan bij het in 1920 opgerichte Kronk Gym. Toen zijn team in datzelfde jaar de Detroit Golden Gloves won, was het Kronk Gym tijdperk aangebroken.


foto: Steward met Tommy Hearns

Tommy Hearns

In 1972 besloot Steward als fulltime trainer aan de slag te gaan. Zo’n vijf jaar later ging Steward aan de slag met de 18-jarige bokser genaamd Tommy Hearns. Hearns won titels in vijf verschillende gewichtsklassen en Stewards reputatie als trainer bleef maar groeien. In de daaropvolgende jaren heeft Steward tot zijn dood diverse grootheden getraind waaronder: Julio César Chávez, Evander Holyfield, Chad Dawson, Miguel Cotto, Lennox Lewis, Oliver McCall, Naseem Hamed, Oscar De La Hoya en Wladimir Klitschko.


foto: vlnr Oscar De La Hoya, Emanuel Steward en Lennox Lewis


foto: Wladimir Klitschko met Steward

 

Het einde

In september werd Steward geopereerd aan een diverticulitis. Na de ingreep traden er complicaties op wat hem uiteindelijk fataal werd. Steward overleed op 68-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Chicago. Op 13 november vindt er in de Greater Grace Temple in Detroit een herdenkingsdienst plaats.