Carmen Basilio, de voormalig welter- en middengewicht wereldkampioen boksen, is afgelopen woensdag overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Basilio overleed op 85-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Rochester.


foto: Carmen Basilio (l) in gevecht met Sugar Ray Robinson

50 dollar

Basilio begon zijn profboks carrière in 1948 in Binghamton. Zijn profdebuut, dat hij door middel van knock-out won van Jimmy Evans, leverde hem 50 dollar op. Basilio won in zijn bokscarrière 56 partijen waarvan 27 door middel van knock-out. Van 1954 tot en met 1958 leed hij slechts twee nederlagen en won twee wereldtitels. Basilio is twee keer verkozen tot ‘Fighter of the Year’ en werd in 1990 geintroduceerd in de International Boxing Hall of Fame in Canastota.


foto: Carmen Basilio na zijn overwinning op Sugar Ray Robinson in 1957

Sugar Ray Robinson

Vier van zijn partijen werden door ‘The Ring Magazine’ verkozen tot ‘Fight of the Year’, waaronder zijn twee partijen tegen de legendarische bokser Sugar Ray Robinson. Op 23 september 1957 won Basilio in het Yankee Stadium in New York de wereld middengewicht titel na een overwinning op split beslissing van Sugar Ray Robinson. Basilio besloot in 1961 na 13 jaar boksen op het hoogste niveau een punt achter zijn carrière te zetten om vervolgens aan de slag te gaan als gymleraar in het Le Moyne College in Syracuse.