Europees bokskampioene Marichelle de Jong zal op 12 november tijdens de 19e editie van de Bep van Klaveren Memorial waarschijnlijk haar laatste amateurpartij vechten. In Rotterdam zal ze het opnemen tegen de Zweedse Love Holgersson.

AIBA

De 34-jarige De Jong, die op 31 januari 2013 haar 35ste verjaardag viert, zal in 2013 haar carrière als professional voortzetten als de AIBA besluit de leeftijdsgrens van 34 jaar te blijven hanteren. R1N sprak met de huidige Europees kampioene.
 

R1N: Morgen zal je voor de 95e keer in de ring verschijnen tijdens de Bep van Klaveren Memorial te Rotterdam. Dit wordt waarschijnlijk je laatste partij als amateur. Hoe kijk je hier tegenaan?

“Ik vind het heel erg jammer. Mijn wens is nog steeds om de 100 te halen. Er wordt nu nog gekeken hoe het exact zit met dispensatie. Er komt in ieder geval een afscheidspartij, of dit als amateur is met dispensatie of als prof zien we later nog wel.”

R1N: Je hebt al aangegeven dat 2013 je afscheidsjaar is, hoe ben je tot deze beslissing gekomen?

“Ik wil een echte afscheidspartij waar ik op tijd mijn sponsoren, vrienden en familie voor kan uitnodigen. Ik wil er goed naar toe kunnen leven zodat niet alles hals over kop moet.”

R1N: Aangezien de AIBA de maximale leeftijd om als amateur te boksen op 34 jaar heeft vastgesteld, ben je genoodzaakt om volgend jaar verder te gaan als profbokster. Zie je dit als een nieuwe uitdaging?

“Ik wil wel graag proeven hoe het is als prof en zie het zeker als een uitdaging. Ik hoor vaak dat ik meer een profstijl heb en weet ook van mezelf dat ik dat zeker in mij heb. Daarnaast vind ik werken aan je toekomst naast het boksen ook heel belangrijk. Het topsportleven in het boksen is van korte duur en je doet het allemaal voor jezelf want je krijgt er niks voor. Daarom moet je aan je toekomst en gezondheid denken. Als ik een kans krijg om nu 5 profwedstrijden te kunnen boksen om de 100 te halen via sponsoren, dan pak ik deze kans zeker aan!”

R1N: Wat zijn jouw plannen voor na jouw bokscarrière?

“Ik heb mijn eigen onderneming opgestart waar ik werkzaam ben als trainer/coach en personal trainingen geef. Daarnaast volg ik ook een fitness opleiding zodat ik met mijn ervaring, motivatie en doorzettingsvermogen als topsporter allround ben. Daarnaast geef ik clinics, workshops en verzorg ik bokslessen voor dames. Dit omdat voor dames de drempel soms iets te hoog ligt om een boksschool binnen te stappen waar alleen mannen actief zijn. Ik heb een mooie website waarop al mijn diensten duidelijk vermeld staan; www.marichelledejong.com (kijk bij trainer/coach).”

Titels:

NK: 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011
Witch Cup: 2006, 2008 zilver
Witch Cup 2007: goud
EK 2007: brons
Kreta 2010: goud
EU 2010: brons
EU 2011: zilver
World Championship 2010: brons
European Championship 2011: gold
World Championship 2012: brons
A-status NOC*NSF