Behalve de Bep van Klaveren Memorial en de Ben Bril Memorial is er nog een Memorial die de aandacht trekt. Dat is de Wim Gerlach Memorial, die al voor de zesde keer in Delfzijl wordt georganiseerd door de plaatselijke boksvereniging onder de bezielende leiding van Dick Zwiers, Lammert Oosting en Henk Lubben. Het evenement is een eerbetoon aan de legendarische Groningse bokser, die zeven keer Nederlands kampioen werd in het licht (welter) gewicht en twee keer deelnam aan de Olympische Spelen in Rome 1960 en in Tokio 1964. In Japan verloor hij de strijd om de bronzen medaille van de Tunesiër Habib Galhia. Na zijn sportcarrière werd de hij onder andere trainer in Delfzijl. Wim Gerlach overleed op 14 juni 2007.

Belangstelling viel tegen

Zaterdagavond 15 december was het weer zover. Aanvankelijk zou het gala begin december plaatsvinden maar de boksvereniging Delfzijl bleek bereid de eerder aangekondigde Wim Gerlach Memorial twee weken uit te stellen ten behoeve van de all-in kampioenschappen van Nederland waarvoor geen andere data in Rotterdam beschikbaar waren. Die medewerking heeft de Boksbond gewaardeerd. Door de recorddeelname aan het NK en het streven van technisch directeur Louis Wijdenbosch na de succesvolle talentendagen om de nieuwkomers aan veel wedstrijden te laten deelnemen werd verwacht dat de boksvereniging in het noordelijkste puntje van Nederland zou profiteren van de recente opleving. De boksers moeten de (topsport-)ambitie hebben na hun eerste ringervaring weer snel een wedstrijd aan te nemen. Daarop is ook het nieuwe beleid afgestemd. Geregeld boksen is een vereiste. Maar de belangstelling voor Delfzijl viel tegen, net als trouwens op dezelfde avond bij een wedstrijd in Breda. Gelukkig waren er nog voldoende Duitse boksers aanwezig, anders had de boksavond afgelast moeten worden.

Behoorlijk niveau

“Elk jaar hebben we deelnemers uit alle delen van Nederland,” aldus Dick Zwiers. “Ik weet niet wat het was maar de belangstelling was dit keer gering. Het kan ook niet hebben gelegen aan de wedstrijd in Breda want men kampte daar met hetzelfde probleem.” Ook Utrechter Joop Verbon deed de afgelopen week zijn best om boksers voor Delfzijl te interesseren. Dick Zwiers had de indruk dat zij na het NK dachten: het seizoen zit erop. We doen niets meer. De commissie wedstrijden en evenementen zal voor volgend jaar bekijken in hoeverre de kalender aangepast moet worden. Al met al eindigde de Wim Gerlach Memorial in een geslaagd evenement. De opkomst van de 326 toeschouwers stemde net als andere jaren naar volle tevredenheid, de organisatie was in vertrouwde handen en de partijen waren van een behoorlijk niveau. Maar men had alleen liever een programma met wat meer A-partijen gehad. Ook dat was een afspiegeling van het NK….