Op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro kunnen we voor de laatste keer genieten van het worstelen. Het Internationaal Olympisch Comité heeft namelijk besloten dat het worstelen vanaf 2020 geen deel meer uit zal maken van de Olympische Spelen.


foto: Aleksandr Karelin de Held van de Russische Federatie

1896

Al vanaf 1896 maakt het worstelen deel uit van de Olympische Spelen. Het worstelen zou volgens de IOC niet meer aan de voorwaarden voldoen om tot een Olympische sport te behoren. Het zou wereldwijd te weinig in ontwikkeling zijn, niet populair voor de televisiezenders en ook zou het geen jeugd aantrekken. Maar we hoeven het worstelen nog niet helemaal af te schrijven. Worstelen is toegevoegd aan de lijst van acht sporten die strijden om een plek op de Olympische Spelen van 2020. Honkbal, softbal, karate, sportklimmen en squash staan daar onder meer ook op.

Rusland

Nederland wist nooit een medaille te behalen in het worstelen. Rusland daarentegen won de meeste gouden medailles in het worstelen, namelijk 60. De Verenigde Staten staan op de tweede plaats met maar liefst 50 gouden medailles. Aleksandr Karelin, die voor Rusland maar liefst drie gouden (1988, 1992 en 1996) en één zilveren medaille (2000) won, wordt beschouwd als de beste Grieks-Romeinse worstelaar allertijden.