Voor de tweede keer in het bestaan van de ruim 100 jarige Boksbond staat een enthousiast projectteam voor de opgave een internationaal kampioenschap tot een goed einde te brengen. Na de European Women Boxing Championships 2011 is het de beurt aan de European Youth Boxing Championships van 12 tot en met 17 augustus in Rotterdam. Dat is best iets om trots op te zijn. Een kleine Olympische bond, in Nederland althans, steekt zijn nek uit, ter promotie van het boksen, in de hoop dat deze initiatieven later, bijvoorbeeld op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro 2016, zal leiden tot een of meer vertegenwoordigers op het Olympisch podium. Oude tijden moeten terugkeren.

Gerust gevoel

Het aftellen is begonnen, zo’n kleine twee maanden voor de eerste wedstrijddag op het EYBC. Er wordt met een gerust gevoel naar dat moment toegeleefd. Behoorlijk veel staat al in de steigers, zodat de 249 voorlopig ingeschreven deelnemers uit 37 landen kunnen rekenen op een hartelijk welkom. Het uiteindelijke aantal komt pas vast te staan na het sluiten van de definitieve inschrijving op 11 juli. Die opgave kan wegens blessures of andere redenen nog veranderen. Na de deadline kan het wedstrijdschema pas worden uitgewerkt. En wordt onder andere de vraag beantwoord of donderdag, bedoeld als rustdag, in verband met grote aantal deelnemers opgeofferd moet worden. Die beslissing moet de technische gedelegeerde Yakov Ragimov uit Israël na overleg met competitie manager Alexandr Egonov nemen. Betreurenswaardig is dat het toegezegde oriëntatiebezoek van half juni aan Rotterdam werd uitgesteld. De delegatie heeft nu aangekondigd na het EU kampioenschap voor vrouwen op 12 juli in Hongarije richting Rotterdam af te reizen. De precieze datum staat nog niet vast.

Voor de organisatie is dat niet gunstig. Onlangs in Italië, tijdens het bezoek aan de nieuwe EUBC-voorzitter Franco Falcinelli, werden vanzelfsprekend vele zaken besproken maar uiteindelijk hebben Ragimov en Egonov het laatste woord. Dat zal wat de hotels voor de boksers en de officials betreft, geen probleem zijn en datzelfde geldt voor het Topsportcentrum maar het is altijd plezierig randzaken ook tot in detail te hebben vastgelegd. Om enkele voorbeelden te noemen: het inrichten van de zaal, de trainingsfaciliteiten, de openings- en sluitingsceremonieën, het transportplan etc. Dat zijn ook kwesties die nauw luisteren en willen we de European Youth Boxing Championships weer tot een succes maken dan moet alles goed geregeld zijn. Het beroep op vrijwilligers heeft inmiddels gunstige reacties opgeleverd en er wordt hard gewerkt om ook het bezetten van de twee wedstrijdtafels iedere dag op orde te krijgen. Daarvoor worden deelnemers aan de trainerscursus ingezet.