De reeds meer dan 8 jaar in Cuba werkzame bokstrainer Jo de Vrieze verzorgt dit jaar opnieuw een cursus voor trainers.


foto: Jo de Vrieze

Cuba is met slechts 11 miljoen inwoners reeds jarenlang een grote medaille leverancier op WK’s (64 goud) en Olympische Spelen (34 goud). Gebaseerd op haar wetenschappelijk onderbouwde trainingsystematiek –en methodes blijft de Cubaanse boksschool ondanks de moeilijke economische omstandigheden zijn vooraanstaande positie behouden (2 goud en 2 brons tijdens de Olympische Spelen van Londen) en haar knowhow is nog steeds een referentiepunt voor de ontwikkeling van vele boksers en trainers over de gehele wereld.

In 2006 werd reeds een cursus basistechniek gegeven te Gemert door Ms.C. Jesús Domínguez García en de vervolgcursussen van 2010 te Maastricht en 2011 te Heerlen stonden onder leiding van Jo de Vrieze. Vorig jaar werd het onderwerp kracht behandelt. Op vraag van de geïnteresseerden zal dit jaar het onderwerp tactiek en al zijn facetten diepgaand behandeld worden.

Tactiek kan beschouwd worden als de meest essentiële capaciteit bij boksen. Boksen wordt gekenmerkt door de actieve interactie van twee atleten die wederzijds proberen elkaar te overwinnen bij een zich voortdurend wijzigende wedstrijdsituatie in een afgebakende zone binnen een vooropgezette tijdslimiet met een nauwkeurige officiële reglementering. Het uiteindelijke doel bij boksen is het effectief (snel, hard en precies) raken van de tegenstrever op de toegelaten lichaamszone (trefvlak) met het correcte deel van de vuist (stootvlak) en tegelijkertijd de defensieve voorwaarden creëren om niet of zo weinig mogelijk zelf geraakt te worden. De training van tactiek is het methodisch leren voorbereiden en organiseren van offensieve en defensieve acties om een doel te bereiken (een rake treffer, effectieve verdediging) op een theoretische en praktische wijze. Tactische training is gebaseerd op algemene theorieën, doch is voor iedere sport specifiek.

De nieuwe cursus staat onder leiding van Patrick Driessen en wordt opnieuw gehouden in Hoyers Gym, Einderstraat 46B te 6414 NJ Heerlen op vrijdag 23 augustus van 16.00 uur tot 20.00 uur, zaterdag 24 augustus van 10.00 uur tot 16.00 uur en zondag 25 augustus van 10.00 uur tot 14.00 uur. Er wordt gezorgd voor koffie en thee. Op zaterdag is er een lunch voorzien. Deelname kost voor de volledige cursus 120 euro en bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte.

Aanmelden kan door een e-mail te versturen naar: patrick-driessen@live.nl