Meervoudig wereldkampioen boksen Emile Griffith is dinsdag op 75-jarige leeftijd overleden. De Cubaan leed de laatste jaren van zijn leven aan dementie.

Boxing Hall of Fame

Griffith bokste in zijn carrière ruim 100 partijen en veroverde titels bij verschillende bonden in het midden- en weltergewicht. Griffith zal helaas het meest herinnerd worden aan zijn derde ontmoeting tegen Benny Paret, waar Paret in de twaalfde ronde na een salvo slagen instortte, in coma raakte en tien dagen later overleed.

Griffith maakte eind jaren 50 zijn debuut in het boksen en veroverde in 1961 zijn eerste wereldtitel door een knock-out overwinning te boeken op zijn landgenoot Benny Paret. De twee zouden elkaar nog twee keer ontmoeten waarvan de laatste ontmoeting zijn leven en carrière voorgoed zou veranderen.

Griffith stond ook bekend om zijn seksuele voorkeuren. In 1992 werd hij na het verlaten van een homobar in New York ernstig mishandeld. De Cubaan moest als gevolg vier maanden in het ziekenhuis doorbrengen. “Ik dans met iedereen. Mijn voorkeur gaat zowel naar mannen als vrouwen uit. Ik houd alleen niet van dat woord: homoseksueel, homo of flikker. Ik weet niet wat ik ben. Ik houd van mannen en vrouwen, maar als je vraagt waar ik meer van houd, dan zeg ik vrouwen,” liet de bokser destijds aan Sports Illustrated weten.

Voor zijn enorme bijdrage aan het boksen werd hij in 1990 opgenomen in de Boxing Hall of Fame.