Het klopt dat het lang stil is gebleven rondom de Ben Bril Memorial. Maar vergis u niet, er wordt hard gewerkt om het grootste boksprogramma van Nederland, op maandag 14 oktober in het Koninklijk Theater Carré spectaculairder dan ooit te maken. Wat denkt u bijvoorbeeld van een optreden van Nieky “The Natural” Holzken. Deze tweevoudige Europees en wereldkampioen kickboxen heeft enkele testpartijen in eigen omgeving in Helmond gebokst en wil bij de Ben Bril Memorial aan het grote werk beginnen. Hoewel de onderhandelingen nog niet zijn afgerond ziet het er naar uit dat de zaak rond komt. De organisatie heeft de Limburger Gevorg Khatchikian – jeugdwereldkampioen – benaderd tegen hem het uit te komen. Maar dat gesprek zit vast op het aantal ronden. Nieky Holzken wil het liefst zes ronden boksen, of desnoods acht, terwijl Khatchikian alleen 12 of 10 ronden wil accepteren. Dat gesprek loopt nog. Blijven beide partijen op hun strepen staan dan zal worden uitgekeken naar een (buitenlands) alternatief.

Mooier kan bijna niet

En wat denkt u verder van de lang verwachte clash tussen Barry Groenteman en Anyanwu Innocent om het Nederlands kampioenschap in de klasse tot. 63,5 kilogram. Voor het eerst in dertig jarige Carré geschiedenis staat een écht titelstrijd op het programma tussen twee boksers met een Nederlands paspoort. De import Nigeriaan daagde vorig jaar met bravoure de regerend kampioen uit Amsterdam uit en hij zal het nu moeten waarmaken. Zijn terugkeer op de heilige boksgrond aan de Amstel wordt heel erg belangrijk voor Innocent. In Canada en nog enkele andere landen heeft hij hele sterke partijen gebokst maar helaas wel verloren. Bij winst staat hij weer op de kaart. Die motivatie is voor Groenteman een extra stimulans. Hij was onlangs aandachtig toeschouwer bij een partij van Innocent in Luik, samen met zijn trainer Michel van Halderen, en weet precies wat hem te doen staat. Het traditionele trainingskamp in Lanzarote wordt zelfs weer ingericht. Serieuzer kan bijna niet naar een titelgevecht worden toegeleefd.

Denk niet dat het hierbij blijft. Rafik Haratunjan, Ibrahim Kamal en Stephan Danyo maken ook hun opwachting waarover in een later stadium meer bekend wordt gemaakt. En hoe zit het met het 8-mans toernooi, zult u zich wellicht afvragen. Dat wordt toch weer omgezet in de succesvolle formule van een 4-mans toernooi. De verklaring is simpel. Hoewel het aantal inschrijvingen de verwachtingen overtrof, is het bestuur na voortschrijdend inzicht tot de conclusie gekomen ervan af te moeten zien. Inderdaad, het unieke initiatief voor de Nederlandse bokswereld werd in het voorjaar met groot enthousiasme aangekondigd omdat het experiment in Groot-Brittannië een doorslaand succes is en waarvoor een delegatie vorig jaar een bezoek bracht aan Belfast. Dat gaan we in Carré ook uitproberen, luidde de aanvankelijke gedachte. Een topattractie, zo leek het. Spectaculair, nieuw en tot het eind toe spannend.

Maar de voorwaarde was dat een gelijkwaardig aantal originele boksers zouden uitkomen tegen kickboksers die moeten boksen. Die mix kon niet worden verwezenlijkt. Er zouden teveel kickboksers ingezet moeten worden want met de beste wil van de wereld zijn op dit moment geen vier Nederlandse profboksers in de gewichtsklasse van 71 tot en met 76 kilogram te vinden. Daarom werd besloten op de laatste vergadering: dan maar niet. Waarbij in gedachten meetelde dat de gemeente Amsterdam een streng beleid toepast met betrekking tot het kickboxen. Teveel atleten uit deze discipline opstellen in het 8 manstoernooi zou wellicht niet goed zijn voor de stichting Ben Bril en voor Carré. Vandaar dat werd teruggeschakeld naar de oude, altijd succesvolle opzet van een final Four om de. Grote Prijs van Amsterdam. Daarvoor was wel een verantwoorde verdeling te maken. Suriel Hooker en Farouk Daku moeten het opnemen tegen de vorige toernooiwinnaars Marino Schouten en Karapet Karapetyan. Een topbezetting, mooier kan bijna niet.