Ronduit hartverwarmend was het om te zien hoe een collectief aan vrijwilligers van boksschool Van t Hof en Wim van Meegen van het Nijmeegse NABA zich uit de naad werkte om de loodzware en bewerkelijke boksring in het Topsportcentrum Rotterdam neer te zetten. Zelfs Europees kampioene Marichelle de Jong verleende hand en spandiensten en onze huidige topper Nouchka Fontijn maakt zich zondag op Schiphol met vele anderen op een andere manier verdienstelijk. Zij verwelkomen de bijna veertig buitenlandse teams. Heerlijk, die eensgezindheid.

Broederlijk

Het moet gezegd, een mega-operatie als het organiseren van een Europees kampioenschap voor de jeugd van 17-18 jaar kan niet zonder de inzet van vrijwilligers. Maar omdat de Nederlandse boksbond 100 jaar lang nooit de ambitie heeft gehad om een internationaal prestigeproject neer te zetten, zorgde het EK voor vrouwen twee jaar geleden voor de doorbraak. Met bovendien een financieel gunstig resultaat. Broederlijk, in de gezamenlijkheid bereikt. Alles wijst erop dat de geschiedenis zich herhaalt als de medewerking van Van t Hof, NABA en niet te vergeten Rotterdam Topsport als maatstaf geldt. Dat viel ook op bij de instructie-bijeenkomst op zaterdagmorgen, toen alle vrijwilligers werden geïnformeerd over wat van hen wordt verwacht. Wekenlang heeft Annie Chevalking gepuzzeld om alle verzoeken in te willigen. De een kan ‘s middags, de ander ‘s avonds. De een dinsdag, woensdag niet maar donderdag wel. Dat was steeds passen en meten terwijl ook rekening moest worden gehouden met veranderingen, zelfs op het laatste moment. Waarvoor zij een groot compliment verdient.

Want ga maar na. Denk maar eens aan de accreditatie met foto van de meer dan vierhonderd deelnemers – boksers, coaches en officials. Noodzakelijk om zes dagen lang alles in goede banen te leiden. Denk ook maar eens aan de dagelijkse bezetting van de info-desks in de diverse hotels en het Topsportcentrum. Je kunt zoveel buitenlanders niet aan hun lot overlaten als er zich iets onverwachts voordoet. Denk ook eens aan de bezetting van de wedstrijdtafels voor twee ringen, de runners, de hoekjongens en degenen, die zorg moeten dragen voor het tijdig oproepen van de nerveuze boksers. In totaal zetten zich meer dan vijftig personen belangeloos in om het EK net zo succesvol te laten verlopen als in 2011. Een bond die zijn nek uitsteekt, moet ook het lef hebben een goed gastheerschap te tonen.

Het is duidelijk: de bokswereld vernieuwd, al kan de medewerking en betrokkenheid vanuit eigen gelederen beter. De grondhouding moet met de ambitie van initiatiefnemers in brede zin meegroeien. De beloning zit hopelijk opgesloten in de opkomst van de bezoekers!