Het European Youth Boxing Championship voor 17-18 jarige boksers, dat momenteel in Rotterdam een climax bereikt met vandaag de halve finales en zaterdag de finales in tien gewichtsklassen, is een groot succes. Ronduit verheugend is te noemen dat een Nederlandse bokser, Thomas Oomen, in elk geval een medaille heeft veroverd. Dat het brons wordt, staat na donderdag vast, nu hij tot de halve finale is doorgedrongen maar het kan ook nog zilver of goud worden. Dat had niemand verwacht. Jammer is dat Wouter Djokic, eigenlijk de favoriet, al in de eerste ronde een mindere dag had en verloor, terwijl Roy Korving in de kwartfinales tegen de Hongaar Adam Hamor net niet won. Hetzelfde overkwam Stanley Koemans tegen de Litouwer Tamosiunas.

Hoog niveau

De boksbond kan al met al tevreden zijn over de sportieve prestaties. Wie uit een deelnemersveld van 230 boksers, samengestroomd uit 39 landen, met deze resultaten voor de dag komt, creëert als klein boksland perspectief. Het nieuwe beleid van technisch directeur Louis Wijdenbosch en bondscoach Nigel Davis werpt nu al zijn vruchten af. Inspirerend is ook de aanwezigheid van de Nederlandse vrouwenploeg. Net als op Papendal wordt dagelijks in Rotterdam hard aan de conditie gewerkt en wanneer mogelijk wordt in een van de vier opgestelde boksringen doorgetraind. Echt, een imitatie van een topland, hoewel de dames niet meedoen. Elk extra motivatie-moment wordt derhalve benut. Dat is wel eens anders geweest.

Het niveau van de nieuwe generatie boksers is hoog. Volgens Terry Smith, de technisch gedelegeerde van de EUBC (Europese boksfederatie) zit dat in de lift. Het is duidelijk merkbaar dat elk land al met de voorbereiding op de Spelen in Rio de Janeiro 2016 bezig is. In Rotterdam wordt door vele jeugdboksers de eerste stap gezet op weg naar het Olympisch eindpodium. Hopelijk geldt dat ook voor de Nederlanders.