En nu? Wat heeft de Nederlandse boksbond voor plannen na het grote succes van de European Youth Boxing Championships van de afgelopen week in Rotterdam. Filosoferen over de toekomst is altijd moeilijk als je afhankelijk bent van de kandidaat procedures bij een internationale organisatie. Zeker in de bokssport. De bond was al eens eerder kandidaat voor de organisatie van het EK-mannen, dat dit jaar in Minsk werd gehouden. Maar aan het EK is praktisch niet meer te komen. In landen, waar het (olie)geld vloeit en daar horen tegenwoordig ook naties als Azerbeidzjan en de buren bij, maakt het niet uit wat het kost als een federatie een bepaald kampioenschap aanvraagt.

EU-kampioenschap

Men brengt dan hoe dan ook het hoogste bod uit, zonder over de financiële consequenties na te denken. Dus dat hoofdstuk is voor een klein land als Nederland voorbij. Feit is wel dat het organiseren van bijvoorbeeld een EU-kampioenschap voor de vrouwen nog wel een grote uitdaging kan zijn. Dat toernooi werd laatst in Hongarije gehouden en de inschrijvingen waren te overzien, terwijl de publiciteitswaarde van het evenement groter is dan die van de European Youth Boxing Championships omdat Nederland met Nouchka Fontijn aan de weg timmert. Zeker, naar verwachting, een jaar voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro 2016.

Een EU-kampioenschap past ook prima in het nieuwe beleid van de Boksbond. Het NOC*NSF financiert een technisch directeur (Louis Wijdenbosch) en een buitenlandse bondscoach (Nigel Davies) en maakt het ook mogelijk dat de nationale selectie van meer dan zes vrouwen bijna dagelijks op Papendal kan trainen. De boksbond mikt met deze extra activiteiten duidelijk op het verbeteren van het prestatieniveau. Over drie jaar moet in elk geval een of meer boksers worden afgevaardigd naar Brazilië. Dat is de doelstelling. In dat beleid is plaats voor een nieuwe organisatie-uitdaging op vaderlandse bodem. Na het EK voor vrouwen in 2011 en de EYBC, met een bronzen medaille voor Thomas Oomen, mag de ervaring met het projectteam en het legertje aan vrijwilligers niet verloren gaan. Een onderzoek naar het organiseren van een EU-kampioenschap voor vrouwen lijkt dan ook gewenst.