Tweevoudig Olympisch kampioen Willem Ruska is gisteren tijdens een ceremonie in Rio de Janeiro door de internationale judofederatie (IJF) opgenomen in de Hall of Fame. Daarmee treedt Ruska in de voetsporen van Anton Geesink, die in 2003 werd ingewijd.

“Hij was een groot kampioen”

Ruska werd ingewijd door Jan Snijders, IJF hoofdscheidsrechter directeur. “Ik had de eer om met Willem te trainen. Hij was een groot kampioen. Hij kan er helaas niet bij zijn, maar zijn vrouw Elisabeth is hier om de award in ontvangst te nemen,” aldus Snijders.

De avond stond ook in het teken van de Belgische Ingrid Berghmans. Zij werd als eerste vrouw opgenomen in de Hall of Fame. “Ik ben erg trots en zeer vereerd om als eerste vrouw in de Hall of Fame te worden opgenomen.” Naast Ruska en Berghmans werden ook George Kerr, Jean-Luc Rouge, Franco Capelletti, David Douillet, Aurelio Fernandez Miguel, Mohamed Ali Rashwan, Ryoko Tani, Robert van de Walle, Ezio Gamba, Peter Seisenbacher, Hector Rodriguez Torres, Thierry Rey, Kosei Inoue en Neil Adams ingewijd.