Ken Norton, een voormalig zwaargewicht kampioen die in 1973 Muhammad Ali wist te verslaan en in datzelfde jaar in een rematch verloor, is woensdag in een ziekenhuis in Arizona op 70-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn vriend en voormalig manager Patrick Tenore bekend gemaakt. Norton kampte de laatste jaren met hartfalen en lag al een behoorlijke tijd in het ziekenhuis te revalideren van een beroerte.

Bekendheid

Norton verwierf vooral bekendheid toen hij in 1973 een overwinning op Muhammad Ali wist te boeken. Hij brak in die partij Ali zijn kaak. Een kleine zes maanden later zouden ze het voor de tweede keer tegen elkaar opnemen en was het Ali die na twaalf rondes als winnaar werd aangewezen en zijn NABF titel in het zwaargewicht heroverde. Ruim drie jaar later namen de boksers het voor de derde keer tegen elkaar op en was het wederom Ali die met de overwinning aan de haal ging. Norton vocht zijn laatste partij op 11 mei 1981 in het Madison Square Garden in New York. Destijds verloor hij in de eerste ronde op technisch knock-out van Gerry Cooney.

Norton beëindigde zijn carrière met 42 overwinningen, 7 nederlagen en 1 onbeslist. Na zijn bokscarrière ging Norton volledig als acteur aan de slag en was hij te zien in series als Pros and Cons, The A-Team en Knight Rider. Norton werd gevraagd om de rol van Apollo Creed in Rocky op zich te nemen, maar bedankte voor de eer. De rol ging uiteindelijk naar Carl Weathers.

Norton werd in 1989 opgenomen in de World Boxing Hall of Fame, in 1992 in de International Boxing Hall Of Fame, in 2004 in de United States Marine Corps Sports Hall of Fame en in 2008 in de WBC Hall of Fame.