Verheugend nieuws. Het Koninklijk Theater Carré en de organisatie van de Ben Bril Memorial hebben vastgesteld dat de kaartverkoop voorligt op het schema van vorige jaren. De 37 VIP-tafels zijn in ieder geval verkocht, wellicht dat er nog eentje in de aanbieding is, alle loges zitten vol en alle parterreplaatsen zijn ook van de hand gegaan. Hoewel vele zitplaatsen op het balkon ook al zijn bezet, zijn daar nog stoelen vrij. Maar zoals de vaart er nu inzit, zal het niet lang duren of er moeten personen teleurgesteld worden. Houd daar rekening mee. Al met al wel een bewijs dat het boksen in ons land leeft, mits er een kwalitatief goed programma wordt neergezet.

Nóg spannender en spectaculairder

Inmiddels is dat prettig om te constateren maar de organisatie zit niet stil. Het bestuur van de stichting Ben Bril Memorial is druk bezig met het binnenhalen van de contracten. Want het is algemeen bekend dat je wel mondelinge afspraken kunt maken, maar de overeenstemming zwart op wit bezegelen is toch een vereiste. Het liefst zo snel mogelijk. Dat vergt soms enige tijd. In het geval van de Georgiër Gari Abajiani, de sterke tegenstander van Nieky Holzken, hangt het samen met een verplichte uitnodigingsbrief die naar de ambassade moet worden gestuurd en pas als het visum verstrekt is, komt het getekende contract retour. Bij Stephane Malenou, de tegenstander van onze mystery guest op de zevende Ben Bril Memorial van maandag 14 oktober in het Koninklijk Theater Carré, trad de Duitser Sergey Mitchnik als bemiddelaar op, maar de Franse bokser wilde dat ook Michel Talki als zijn zaakwaarnemer tekende. Ik bedoel maar, een kijkje in de keuken levert soms verrassende zaken op. Zo is het elk jaar moeilijk om de kickboksers voor de Grote Prijs van Amsterdam ertoe te bewegen zich aan de medische keuringen en het EEG-onderzoek te onderwerpen. Daar hebben ze niets mee te maken in hun tak van sport. Maar de Profbond Nederland verplicht ze, en terecht, aan de gestelde eisen te voldoen. Gelukkig lukt dat tot nu toe maar het is vaak een heel gedoe.

Nee, wat dat betreft is het organiseren van een pretentieuze boksavond niet eenvoudig. Maar het plezier en het doorzettingsvermogen zit hem erin dat het allemaal goed komt en de Ben Bril Memorial wederom beantwoordt aan de verwachtingen: het mooiste en grootste gala van Nederland. Hopelijk nóg spannender en spectaculairder dan de vorige zes keer. Daar ziet het wel naar uit. Nieky Holzken en Barry Groenteman zijn publiekstrekkers, maar de mystery guest mag er ook zijn. Interessant is ook het optreden van Rafik Harutjunjan. Hij maakte grote indruk op de trainingen en heeft in enkele opbouwpartijen laten zien als beginnende prof een belofte te zijn. Dat kan hij laten zien tegen de Belg Ahmed El Hamwi. Een partij die voor de Brabander wellicht de weg opent naar een succesvolle toekomst. Stephen Danyo en Brahim Kamal zijn ook afgevaardigden van een nieuwe generatie. Vergeet niet, dat Stephan Danyo nog maar kortgeleden furore maakte in de World Series of Boxing, waarin de beste amateurs tegen een vergoeding deelnemen aan een wereldwijde competitie. Het was de ideale opstap voor Danyo om door te stoten naar de profs.

Last but not least brandt de strijd om de Grote Prijs van Amsterdam weer los. Darryl Sichtman, een pupil van Remy Bojansky, en Karapet Karapetyan, de winnaar van vorig jaar, moeten het opnemen tegen Suriel Hooker en Joos Poulino. Het is altijd boeiend om vast te stellen of een voormalige kickbokser of een bokser van origine aan het langste eind trekt.